Програма ДІУ не зможе оживити ринок іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Програма ДІУ не зможе оживити ринок іпотеки

Нерухомість
414
Умови та обсяги програми Державної іпотечної установи не зможуть оживити ринок іпотеки - вважають експерти. Лише після збільшення і здешевлення коштів, що виділяються державою, і стабілізації ринку нерухомості можливе зростання ринку іпотечних кредитів.
Експерти вважають, що чинна програма ДІУ не зможе активізувати іпотечне кредитування через свій незначний обсяг. "Навіть якщо пригадати період, коли ДІУ активно кредитувала, то і тоді обсяги кредитування через держустанови сильно поступалися тому обсягу, який видавав ринок", - коментує Антон Шаперенков, директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу VAB Банку.
"Максимальні обсяги пільгових кредитів від ДІУ складали 4% від загального іпотечного портфеля комерційних банків", - уточнює Ольга Онуфрійчук, виконавчий директор компанії "Простобанк Консалтинг".
Також експерти вказують на досить високі ставки за програмою, які лише трохи нижче середньоринкових. За попередніми оцінками експертів, вартість пільгових кредитів з врахуванням маржі банку буде на рівні 17-19% річних. Тоді як, за даними "Простобанк Консалтинг", середня реальна ставка з іпотечних кредитів на вторинному ринку на початок жовтня складає 21,3% річних.
Серед причин, через які програма ДІУ не зможе оживити ринок іпотеки, експерти також виділяють невизначеність на ринку нерухомості і дуже жорсткі вимоги установи до позичальників. "Вимоги ДІУ до позичальників настільки жорсткі, що навіть при нинішніх вимогах самих банків, що посилилися, далеко не всі потенційні позичальники, фінстан яких відповідає вимогам самого банку, відповідають вимогам ДІУ", - нарікає Ольга Онуфрійчук.
Тим не менше, програма ДІУ має хороший потенціал. "У перспективі, при постійному державному фінансуванні, така програма здатна допомогти запустити ринок іпотеки, адже планується не лише фінансування забудовників і кредитування фізичних осіб на покупку квартир в добудованих будинках, але і видача кредитів на придбання готового житла за стандартами ДІУ", - прогнозує Андрій Осипов, начальник відділу розвитку і підтримки роздрібних кредитних програм банку "Хрещатик" (Київ) .
На перспективи програми ДІУ вказує і зацікавленість самих банків. "Якщо працювати з ДІУ, то банк отримує рефінансування за нижчою ціною, ніж він може залучити на депозитному ринку. Пропозиція кредитних продуктів за нижчою ставкою дозволяє банку привернути до себе увагу і збільшити шанси на те, що клієнти, притягнені за кредитними програмами з ДІУ, зможуть скористатися й іншими банківськими продуктами або послугами", - пояснює Антон Шаперенков.
Співробітництво з ДІУ дозволить банкам використовувати власні кошти на розвиток інших кредитних програм. "Банкам не треба відволікати свої ресурси для такого іпотечного кредитування, і вони можуть бути направлені на інші цілі", - розповідає Ольга Онуфрійчук.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас