Європа засипала Китай претензіями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа засипала Китай претензіями

Валюта
953
На саміті ЄС - Китай, який проходить у Брюсселі, високопоставлені європейські політики закликали Китай збільшити обмінний курс юаня, запобігти випуску підроблених товарів, припинити крадіжку технологій, а також дискримінацію іноземних компаній. Від імені 16 держав, котрі використовують євро, глава Єврогрупи прем'єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер, комісар ЄС із кредитно-грошової політики Оллі Рен і глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше закликали прем'єра держради КНР Вень Цзябао змінити валютну політику Китаю.
Штучно занижений курс китайського юаня знижує вартість китайських товарів, які експортуються за кордон, і робить товари з розвинених країн дорожчими на величезному ринку Китаю, що налічує більше 1 млрд. споживачів. Після того, як в червні уряд Китаю відмовився від прив'язки юаня до долара США, китайська валюта зміцнилася на 2,15% до долара США, проте знизилася на 9,4% до євро, що викликало сильну незадоволеність Європейського центробанку. Держави зони євро стурбовані тим, що ослаблення юаня збільшує вартість продукції 16 країн валютного союзу в Китаї і підриває процес відновлення їх економік після глобальної рецесії.
Обсяг торгівлі між ЄС і другою найбільшою економікою світу, якою цього року став Китай, величезний. Відкриваючи саміт ЄС - Китай, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що торговельні відносини між ЄС і Китаєм є важливим чинником для розвитку світової економіки. Лише у 2009 р. торговий обіг між Китаєм і ЄС склав $453 млрд. При цьому, у зв'язку з кризою і загальним скороченням світової торгівлі, дефіцит країн зони євро в торгівлі з Китаєм знизився в 2009 р. до EUR133 млрд. в порівнянні з EUR169,5 млрд. в 2008 р. В умовах величезного дефіциту в двосторонній торгівлі країни Європейського союзу не можуть нехтувати конкурентними перевагами, які отримують виробники з Китаю завдяки штучно заниженому курсу китайської валюти.
Європейські політики стверджують, що слабкість юаня перешкоджає відновленню світової економіки, будучи однією з причин дефіциту торговельного балансу деяких європейських країн і США. Комісар ЄС із кредитно-грошової політики Оллі Рен стверджує, що ревальвація валюти повинна стати для Китаю одним з пріоритетних напрямів при перегляді економічної політики в цілому.
Навіть президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше відійшов від традиції свого відомства не називати конкретні країни в разі критичних висловів. "Ми помітили, що еволюція з точки зору ефективного обмінного курсу, у тому числі в парі з євро, була не зовсім такою, на яку ми сподівалися. Гнучкість валютного курсу цілком відповідає інтересам Китаю", - заявив пан Тріше.
У відповідь на претензії європейців прем'єр держради КНР Вень Цзябао закликав підтримувати "відносно стабільні обмінні курси основних світових валют". Таким чином, він фактично відкинув заклики до підвищення гнучкості курсу юаня. "Я неодноразово висловлював підтримку Китаєм стабільного євро", - раніше заявив Вень Цзябао. За його словами, Китай не має наміру скорочувати свої покупки європейських державних облігацій, не дивлячись на великі обсяги державного боргу багатьох європейських країн.
Крім того, Китай вимагає від європейців піти на поступки у сфері міжнародної торгівлі. Так, Китай бажає, аби ЄС знизив торговельні бар'єри, введені проти Пекіна. Його не влаштовують європейські інвестиційні правила і позиція із захисту авторських прав. Вень Цзябао закликав ЄС визнати за Китаєм "повний статус ринкової економіки" і усунути обмеження на експорт високотехнологічної продукції.
Однак у Євросоюзі є супротивники надання Китаю статусу країни з ринковою економікою. Такий статус захистив би Китай від європейських антидемпінгових розслідувань штрафів, які зараз є основним подразником для Китаю. Канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрілася з Вень Цзябао напередодні саміту ЄС - Китай і пообіцяла йому, що вона докладе всіх зусиль, аби Китай отримав цей статус до 2016 р.
Деякі європейські бізнесмени стверджують, що ЄС повинен розробити нові захисні механізми, які можна було б використовувати як важелі тиску на Китай. Інші, навпаки, категорично проти будь-яких санкцій, які у результаті призведуть до розмежування усередині країн - членів ЄС. Генеральний секретар Торговельно-промислової палати Євросоюзу Арнальдо Абрузіні вважає, що ЄС повинен використовувати свою позицію торговельного партнера Китаю номер один, аби змусити Пекін домовитися відносно підробок. "Вони просто знецінюють наш бізнес. Ідея в тому, аби накласти ембарго на їх контрафактну продукцію. Це те знаряддя, яким ЄС може скористатися", - стверджує Абрузіні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас