Через подорожчання євро ціни на машини зростуть на 5-6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через подорожчання євро ціни на машини зростуть на 5-6%

Валюта
797
Різке зростання курсу євро відносно гривні вже найближчим часом призведе до підвищення вартості нових автомобілів в Україні на 6-5%.
"Сьогодні імпортні автомобілі безпосередньо прив'язані до курсу долара або євро. Тому, подорожчання євро, звичайно, позначиться на їх вартості. За моїми оцінками, десь дві третини міжнародних автомобільних брендів, які продаються в Україні, прив'язано саме до курсу євро. В той же час, "сірі дилери" працюють переважно з доларом" - розповів Олег Назаренко, директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД).
"Наша компанія вже з наступного тижня планує підняти ціни на 5-6%. Це трохи нижче за курсові коливання (якщо виходити з того, що за вересень євро зросло приблизно на 8", - розповіла Олена Дуніна, генеральний директор ДП "АВТО Інтернешнл", офіційного імпортера і дистриб'ютора Mazda і Suzuki в Україні.
На її думку, відмінність сьогоднішньої ситуації з курсом і цінами від ситуації дворічної давності полягає в тому, що восени 2008 року у більшості імпортерів, які чекали зростання автомобільного ринку, склади були переповнені завезеними автомобілями. Потім, аби позбавитися від цих запасів, імпортери розпродавали їх впродовж подальших 1-1,5 років - хто за заниженими цінами, а хто і за старим (докризовим) курсом валют.
"У 2010 рік імпортери вже увійшли із розпроданими складами. І зараз наперед великих запасів ніхто з компанії вже не робить - автомобілі розмитнюються "з коліс", тому такого тимчасового лага, пов'язаного із зростанням цін не буде", - розповіла Дуніна. При цьому вона зазначила, що ціни на авто, які купують за євро, все одно будуть нижчими, ніж півроку тому, оскільки навесні під час падіння курсу євро практично всі імпортери знизили ціни.
Нагадаємо, сьогодні на готівковому ринку курс європейської валюти відносно української підвищився ще на 5-10 копійок. Банки купують готівкові євро за 10,80-11,05 (10,70-10,98 - вчора), продають - по 11,09-11,21 гривень. Експерти називають основною причиною зростання курсу євро аналогічну тенденцію європейських грошей відносно американського долара.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас