Євро скоро стабілізується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро скоро стабілізується

Валюта
2822
Експерти не радять активно інвестувати в євро, бо найближчим часом курс стабілізується. На готівковому ринку України курс європейської валюти продовжує демонструвати зростання. Вчора євровалюта подорожчала при купівлі на 9 копійок, при продажу - на 7-16 копійок. І, на думку експертів, курс 11,00 грн./EUR1 не за горами.
Зростання курсу пов'язане виключно зі світовими тенденціями. Експерти стверджують, що зростання вартості євровалюти сталося під впливом двох чинників на міжнародному валютному ринку. По-перше, спостерігається падіння курсу долара США у зв'язку з погіршенням економічної і соціальної ситуації в США. По-друге, поступово покращується економічна ситуація в країнах Єврозони, а проблемні країни (Португалія, Ірландія й Іспанія) все активніше запроваджують програми виходу з кризи, старанно скорочуючи дефіцити бюджету. В результаті на початку жовтня курс досяг $1,37/EUR1, що вже досить близько до березневого максимуму $1,38/EUR1.
"Курс євро зараз на максимальному рівні. Зміцнення по відношенню до долара США і гривні пов'язане, в першу чергу, з падінням вартості американської валюти", - говорить начальник управління контролю за валютною позицією банку "Хрещатик" (Київ) Едуард Назаренко. Донедавна інвестори чекали, що Федеральна резервна система США збільшить підтримку американської економіки (включаючи розширення програм викупу держоблігацій), проте поки що цього не відбувається, а тому інвестори розпродають долари.
Підтримку євро надало також і попереднє досить стрімке падіння курсу європейської валюти, викликане побоюваннями стосовно подальшого зростання дефіциту бюджетів Греції, Португалії, Ірландії тощо. Але оскільки ці країни досить активно борються з кризою, інвестори все більше довіряють євро. І курс валюти повільно повертається до докризових показників. Курс євро/гривня залежатиме від руху на ринку курсових значень євро/долар і, частково, долар/гривня.
Від регулятора в особі НБУ в даному випадку практично нічого не залежить. Пріоритетною для НБУ зараз є стабілізація курсу гривні по відношенню до долара. "Зараз ситуація на валютному ринку України збалансованіша, ніж на початку 2008 р., тому в Національному банку все частіше ведуться розмови про поступовий перехід до плаваючого курсу гривні", - говорить Віталій Кравчук, старший дослідник Інституту економічних досліджень. За його словами, незабаром регулятор перейде від слів до дій, і до 2012 р. ми поступово перейдемо до гнучкого курсу національної валюти.
"По відношенню до національної валюти в найближчому майбутньому курс євро ще трохи підвищиться, думаю, до рівня приблизно 11,10-11,20 грн./EUR1 і до кінця жовтня буде на цьому рівні", - прогнозує Едуард Назаренко.
Проте це прогнозоване підвищення курсу євро не буде довгостроковим. На думку Віталія Кравчука, курс стабілізується вже до кінця року. Очікується, що в найближчому майбутньому Федеральна резервна система США зробить кроки, направлені на підтримку курсу американської валюти. Унаслідок чого, в другій половині жовтня курс євро до долара знизиться до рівня $1,35-1,36/EUR1. До кінця року курс євро буде перебувати в межах $1,33-1,34/EUR1.
"На 2011 р. прогнозується курс $1,30-1,35/EUR1. ЄС не вигідний дорогий євро, оскільки в поточній складній економічній ситуації Євросоюзу важливо підтримати своїх експортерів", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси і кредит" Ігор Львов. Він не радить українцям запасатися євро, втім, як і доларами, оскільки в найближчий рік очікується серйозне коливання курсу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас