"Ъ": Євро знову на висоті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Євро знову на висоті

Валюта
1478
Через сім місяців значних коливань курс євро нестримно повертає втрачені позиції і вже перевищив планку 11 грн. Подорожчання європейської валюти на світовому ринку викликане побоюваннями трейдерів про прийняття ФРС в листопаді-грудні нових заходів стимулювання економіки США, які викличуть здешевлення долара. Експерти передбачають збереження сильних валютних коливань і відзначають, що один з сценаріїв передбачає 12 грн/євро наступного року.
Стрімке подорожчання євро, що спостерігалося в Україні весь вересень, - зростання на 8,1% - в жовтні прискорилося. Вчора вперше за майже сім місяців його курс до національної валюти перевищив планку 11 грн., додавши з початку місяця ще 1,8%.
Згідно з валютним індикатором, операції вчора укладалися в діапазоні 11-11,03 грн/євро, що востаннє спостерігалося 11 лютого. За даними порталу FINANCE.UA , на готівковому ринку євро продавався дорожче 11 грн. до 18 лютого і три дні в середині березня. Вчора готівковий євро банки продавали в середньому по 11,08 грн. Найдешевше - ПриватБанку в Дніпропетровську (11 грн.), дорожче - "Морський" в Миколаєві (11,16 грн.). За даними UkrDealing, вчора в 17.00 міжбанк закрився на рівні 10,99/11,02 грн/євро.
Зростання курсу євро має глобальні передумови. "Євро дорожчає до гривні виключно через зростання до курсу долара. Причина - позитивні новини з Європи, тоді як в США з економічним зростанням не все гаразд, - говорить казначей одного з банків з іноземним капіталом.- На кінець року наші аналітики прогнозують зростання євро до долара до $1,4. Багато хто купить євро з розрахунком на те, що валюта подорожчає". Вчора в процесі торгівельної сесії євро піднімався до максимального рівня з 4 лютого - $1,3859, але після зниження агентством Fitch рейтингу Ірландії до рівня A+ - впав до $1,3825.
Здешевлення долара спровокували проблеми в економіці США. "Зростання євро викликане чеканням нових заходів стимулювання американської економіки, про які Федеральна резервна система (ФРС) повинна оголосити 3 листопада або 14 грудня. Така ж ситуація спостерігалася в грудні 2008 року і березні 2009 року. Тоді йшлося про трильйони доларів, купувалися державні цінні папери, і на ринок було викинуто багато доларів, які різко подешевшали", - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб Україна " Микола Івченко.
Вчора ж американський банк Goldman Sachs негативно оцінив майбутнє економіки США в найближчі шість-дев'ять місяців. "Ми бачимо два сценарії: за 'досить поганим' економіка зросте на 1,5-2% до середини наступного року, а рівень безробіття досягне 10%. За 'дуже поганим', економіка США повернеться до прямої рецесії", - говорить головний експерт з економіки США Ян Хатциус.
Економісти говорять про тривалий період валютної волатильності. "Враховуючи наростаючі проблеми в невеликих країнах, таких як Ірландія, а також невизначеність перспектив відновлення економіки США і послаблення ФРС своєї монетарної політики, курс євро/долар найближчим часом навряд чи демонструватиме стійкий тренд в якомусь з напрямів", - вважає аналітик ГИК Concorde Capital Микита Михайличенко. "Зараз зростання євро спекулятивне, не виключено, що найближчим часом він подешевшає. Але коли ФРС оголосить конкретні плани і суми, то євро знову подорожчає. Весь 2011 рік він, швидше за все, зростатиме, і в Україні може досягти 11,7-12 грн/євро", - прогнозує Микола Івченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас