Політики ЄС наполягають на зміцненні юаня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політики ЄС наполягають на зміцненні юаня

Валюта
287
Представники Європейського Союзу слідом за США підсилюють тиск на Китай, вимагаючи ревальвації юаня у зв'язку з тим, що слабка нацвалюта КНР загрожує відновленню європейської економіки, пише The Wall Street Journal.
Європейські політики висловили свою думку жорстко і однозначно після зустрічі з прем'єром Держради КНР Венем Цзябао в рамках азіатсько-європейського саміту в Брюсселі. Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше навіть відійшов від традиції свого відомства не називати конкретні країни в разі критичних висловлювань.
"Ми помітили, що еволюція з точки зору ефективного обмінного курсу, у тому числі в парі з євро, була не зовсім такою, на яку ми сподівалися. Гнучкість валютного курсу цілком відповідає інтересам Китаю", - відзначив Ж.-К.Тріше.
В той же час глава ЄЦБ подякував Веню Цзябао за рішення КНР купити держоблігації Греції на наступному аукціоні.
До критики валютної політики Китаю приєднався і комісар ЄС з кредитно-грошової політики Оллі Рен, який наполягає на тому, що ревальвація валюти має стати для КНР одним з пріоритетних напрямів при перегляді економічної політики в цілому.
"Економічні реформи повинні доповнюватися підвищенням гнучкості і, таким чином, значним подорожчанням юаня по відношенню до валют основних торгівельних партнерів, включаючи єврозону, - заявив О.Рен. - Якщо євро продовжить нести непропорційний тягар коректувань світових валютних курсів, відновлення єврозони може ослабнути".
До зміцнення курсу юаня закликав Китай і прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, який має величезний авторитет в єдиній Європі.
"Оскільки Китай відіграє дуже важливу роль, ми вважаємо, що значне підвищення курсу китайської валюти забезпечить збалансованіше зростання як китайської, так і світової економіки", - сказав він.
Після активного включення ЄС в дискусію про юань Китаю буде складніше захищати свою позицію на майбутньому засіданні Міжнародного валютного фонду, яке відбудеться в ці вихідні, і на листопадовому саміті "групи двадцяти" в Південній Кореї, відзначають політологи.
У вересні Палата представників Конгресу США схвалила законопроект, який збільшує тиск на КНР з метою ревальвації юаня і відкриває шлях до введення імпортних мит на китайські товари. У Сенат законопроект надійде в листопаді.
Американські експерти вважають, що розумним було б підвищення курсу юаня протягом двох років на 20-40%. Дефіцит США в торгівлі з КНР досягає $145 млрд. Проте Вень Цзябао стверджує, що зростання юаня на 20% в стислі терміни призведе до дуже негативних наслідків для китайської економіки, включаючи розорення компаній, втрату робочих місць.
Китай скасував жорстку прив'язку юаня до долара з 19 червня 2010 року, до цього з липня 2008 року нацвалюта з мінімальними коливаннями була на рівні 6,83 юаня/$1. З 19 червня до кінця вересня юань подорожчав на 2,1%, що американські та європейські політики вважають недостатнім.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас