Чи піде ЄЦБ своїм шляхом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи піде ЄЦБ своїм шляхом?

Казна та Політика
344
Європейський Центробанк оголосить про свою монетарну політику на жовтень у четвер. Ймовірно, він вибере власний шлях, відмінний від інших Центробанків.
Як повідомляють аналітики Royal Bank of Scotland, в останні декілька місяців ЄЦБ змінив курс, на відміну від ФРС, Банку Японії і Банку Англії. Незважаючи на відсутність позитивної динаміки в економіці «периферійних» країн Єврозони, ЄЦБ рішуче почав закручувати гайки і готується згортати надзвичайні антикризові заходи.
В результаті - повідомляють в RBC - короткострокові відсоткові ставки вперше з червня 2009 р. здолали поріг максимального значення.
Абсолютно протилежного курсу дотримуються ФРС, Банк Англії і Банк Японії. Вони все ще побоюються подальшого розростання власних балансів.
Федеральна резервна система (ФРС) США не повинна починати новий раунд купівлі активів без чіткого озвучування того, чого вона хоче досягти через політику, заявив президент ФРБ-Філадельфії Чарльз Плоссер.
Його коментарі відрізняються від тих, які дали глави Резервних банків Нью-Йорка і Чикаго Уїльям Дадлі і Чарльз Еванс, які ще в п'ятницю сказали, що ослаблення необхідне, якщо економічні перспективи покращаться.
Чекання того, що ФРС може пом'якшити монетарну політику на наступному засіданні 2-3 листопада чинили знижуючий тиск на долар і підтримують казначейські облігації США. Але Плоссер знов заявив про своє занепокоєння з приводу подальшого ослаблення.
"Я думаю, що перш ніж ми братимемо (надалі кількісне ослаблення) участь, ми повинні ясно визначити, навіщо це ми намагаємося робити, як ми збираємося це робити",- сказав він в інтерв'ю FT.
Плоссер відверто висловив занепокоєння з приводу масивного розширення балансу ФРС, який подвоївся від докризового рівня в результаті зусиль у боротьбі з рецесією.
Нова впевненість ЄЦБ пов'язана з думкою, що необхідність випуску значної кількості суверенних облігацій вже не так очевидна, а динаміка економіки блоку виявилася позитивнішою і масштабнішою, ніж очікувалося.
Ми категорично не згодні ні з одним з даних аргументів і вважаємо, що ЄЦБ треба проявити велику обережність, враховуючи хисткість становища на периферії і раптове ослаблення попиту, - вважають в RBC, і прес-конференція, яка повинна відбутися в цей четвер, навряд чи змінить їх позицію на миролюбнішу.
Окрім ЄЦБ, на цьому тижні свою політику розкриє Банк Англії. Крім того, в п'ятницю вийдуть ключові дані щодо ринку праці в США так, що інвесторам буде на що звернути увагу.
Центробанк Японії понизив у вівторок ключову відсоткову ставку з 0,1% до річних до нуля, демонструючи таким чином своє занепокоєння з приводу швидкого зміцнення ієни, яке може завадити відновленню економіки від кризи. Японська влада сподівається, що низька ставка збільшить обсяг ліквідності в економіці, понизить вартість запозичень, що врешті-решт ослабить ієну. Ставка залишалася на рівні 0,1% з кінця 2008 року.
Японія - один з найбільших в світі експортерів товарів і послуг. Сильна ієна робить японські товари дорожчими і як наслідок менш привабливими на міжнародних ринках, що у свою чергу сповільнює процес відновлення японської економіки від кризи.
Тим часом, Резервний банк Австралії (РБА) залишив без змін свою відсоткову ставку на рівні 4,50%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас