"Ъ": Авіапаливу підсипають отруту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Авіапаливу підсипають отруту

Енергетика
2344
Вчора Міністерство економіки оприлюднило законопроект про внесення змін до законів "Про заборону ввезення і реалізації на території України етилованого бензину і свинцевих домішок до бензину" і "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари". У ньому пропонується дозволити ввезення в Україну і реалізацію етилованого авіаційного бензину, що містить отруйну металоорганічну сполуку - тетраетилсвинець (ТЕС).
Акцизний збір на етилований бензин пропонується встановити в півтора рази вищий, ніж на звичайний бензин.
Етилований бензин містить тетраетилсвинець - антидетонуючу присадку, що підвищує октанове число бензину. Тетраетилсвинець - сильна отрута, яка пригнічує нервову систему, викликаючи гострі і хронічні отруєння.
В пояснювальній записці до документа йдеться, що він розроблений з метою підвищення безпеки польотів і приймається внаслідок очікуваного зростання перевезень, пов'язаного зі вступом України до СОТ і проведенням чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Яким чином імпорт цього палива має підвищити безпеку польотів, в прес-службах Мінекономіки і Кабміну пояснити не змогли. Прес-секретар міністра економіки Олексій Бик лише підкреслив, що імпорт бензину з ТЕС пропонується дозволити напередодні проведення Євро-2012 для розвитку малої авіації.
Джерело в уряді пояснює, що бензин з вмістом ТЕС дешевший, ніж вироблений без його додавання. "Він може використовуватися на внутрішніх авіарейсах, що дозволить понизити вартість авіаперевезень", - пояснив співрозмовник. Вартість етилованого бензину на 15-20% нижча, ніж неетилованого. Ввезення і продаж етилованого бензину в Україні були заборонені в січні 2003 року. У Євросоюзі він заборонений з січня 2000 року. Цей вид палива все ще використовується в Ємені, Палестині, Афганістані і Північній Кореї через відносну дешевизну і простоту у виробництві.
В авіакомпаніях упевнені, що широкого застосування авіабензин з ТЕС серед наших компаній мати не буде через заборону його використання в країнах ЄС і багатьох інших державах. "Зараз існує лише один вид палива, яким ми користуємося, оскільки він сертифікований для двигунів CFMA наших літаків Boeing. Його нам поставляє 'УкрАвіаОйл'. В цілому всі ті постачальники, які зараз продають в Україні авіагас, використовують лише це сертифіковане паливо", - говорить прес-секретар "Міжнародних авіаліній України" Євгенія Сацька.
В прес-службі Лукойлу відзначають, що дозвіл на використання палива з ТЕС може створити механізм для зловживань. "Під виглядом авіаційного бензину може імпортуватися або продаватися звичайний автомобільний бензин з вмістом тетраетилсвинцю. Виготовити його нескладно і не в промислових умовах. Таке паливо буде дешевим, але дуже шкідливим для екології", - констатує гендиректор мережі "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що таке нововведення може повернути ринок до моделі роботи кінця 1990-х. "Тоді процвітали 'сірі' схеми, що дозволяють знизити вартість пального і отримати більше прибутку. Продавалося багато неякісного, але дешевого палива, активно використовувалися схеми ухиляння від податків", - говорить Гудима. Він нагадує, що в серпні в Україні знов почали застосовуватися схеми з ввезення нафтопродуктів без сплати акцизу і мита. Кременчуцька компанія "Лівела" добилася такого права через суд, пославшись на закон, що діяв у країні ще в 1990-х. Компанія ввезла в серпні 18,3 тис. т продукції.
Вчора в Держмитслужбі заявили, що у вересні "Лівела" імпортувала до України вже 170 тис. т світлих нафтопродуктів без сплати акцизного збору і ПДВ. Тобто частка безподаткового імпорту склала понад 30% від загального об'єму постачань світлих нафтопродуктів. Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн, а також учасники ринку стверджують, що фактичним власником "Лівели" є народний депутат Партії регіонів Володимир Зубик. Сам Зубик цю інформацію спростовує.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас