"Ъ": "Київміськбуд" зібрався частинами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Київміськбуд" зібрався частинами

Казна та Політика
685
Вчора вранці вхід до будівлі по проспекту Перемоги, 35, де на 9.30 було призначено позачергові збори акціонерів АТ "Холдингова компанія 'Київміськбуд'", блокувала група невідомих осіб. Як з'ясувалося пізніше, до їхнього завдання входило не допустити до зборів, ініційованих Київрадою, керівництво компанії. На засіданні перший заступник голови КМДА Олександр Попов оголосив, що 80% акцій компанії повернено місту.
Акціонери проголосували за зміну реєстратора - замість ТОВ "Адрем" призначено ТОВ "Фінреєстр", а також за обрання нового складу органів управління: главою правління холдингу призначений заступник голови КМДА Михайло Голиця, а главою наглядової ради - в.о. начальника управління комунальної власності КМДА Єгор Русин.
За словами Олександра Попова, розпочатий в липні 2009 року процес купівлі-продажу муніципального пакету холдингу не був завершений, тому власником "Київміськбуду" залишається громада Києва. Нагадаємо, ДКЦПФР під час перевірки влітку цього року з'ясувала, що в липні минулого року 80% холдингу були продані на аукціоні за 114,08 млн грн. ТОВ "Фінансова компанія 'Новий регіон'", яке пов'язують з В'ячеславом Супруненком - зятем мера Києва Леоніда Черновецького. 20 серпня 2010 року Господарський суд Києва почав провадження за позовом Генпрокуратури, в якому вона вимагала зобов'язати компанію "Новий регіон" повернути акції місту. Проте тоді юристи говорили, що добитися цього буде складно, оскільки операція була здійснена за посередництва декількох юридичних осіб.
Не маючи можливості потрапити до будівлі, керівництво ХК "Київміськбуд" вирішило провести власні збори акціонерів прямо під будівлею компанії. Їх очолив віце-президент холдингу В'ячеслав Топчій, який, як повідомили в прес-службі "Київміськбуду", виконує обов'язки президента холдингу, бо його президент Василь Можар перебуває у відпустці. У "Київміськбуді" стверджують, що новими власниками є вісім компанії-нерезидентів. Акціонери призначили десятьох членів правління на чолі з Василем Можаром. А також трьох членів наглядової ради, одним з яких є представник нових акціонерів Стівен Аврам. Реєстратором було переобрано ТОВ "Адрем".
Позицію столичної влади вчора підтримала ДКЦПФР: комісія заявила, що на зборах, ініційованих міськрадою, не було зареєстровано порушень. Глава ДКЦПФР Дмитро Тевельов не уточнив, яким реєстратором був підготовлений реєстр акціонерів. "Сторона, що ініціює збори, вільна визначати, хто готує реєстр", - заявив він. Позицію міста підтримав і президент "Київміськбуду" Василь Можар: його заяву із посиланням на повідомлення холдингу вчора передало інформагентство "Інтерфакс-Україна". Прес-служба холдингу, а також Василь Можар вчора на телефонні дзвінки не відповідали.
В ТОВ "Адрем" відзначають, що станом на кінець понеділка із запитом сформувати реєстр КМДА не зверталася, зате звертався "Київміськбуд". "Для проведення правомочних зборів КМДА необхідно було сформувати новий реєстр у нового реєстратора і відновити в ньому дані про власність Київради", - говорить адвокат "Адрема" Оксана Малеко. В понеділок пізно увечері інформагентство "Українські новини" із посиланням на інформоване джерело повідомило, що СБУ провела виїмку документів в офісі ТОВ "Адрем". Вчора отримати коментарі СБУ не вдалося.
"На сьогоднішній день договір купівлі-продажу знаходиться в суді, тому стверджувати щось однозначно ми не можемо", - визнає Тевельов. "Ким і які документи були вилучені, буде зрозуміло лише через декілька днів", - говорить Малеко. За її словами, "Адрем" отримав реєстр, в якому Київрада вже не числиться у складі акціонерів 'Київміськбуду'.
Партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко відзначає, що проведення зборів акціонерів без реєстратора є порушенням. "Київрада могла провести збори на підставі реєстру, де вказана дата, коли міська влада ще була акціонером холдингу, - говорить він.- Але враховуючи сьогоднішній рівень централізації влади в країні, нинішнім акціонерам складно вибороти своє право в судах".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас