S&P: Держборг України до кінця року складе 40% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Держборг України до кінця року складе 40% ВВП

Казна та Політика
262
Міжнародне Standard & Poor’s прогнозує дефіцит держфінансів України на рівні близько 40% ВВП до кінця 2010 року.
Про це в коментарі УНІАН повідомив директор напряму "Суверенні рейтинги" Standard & Poor’s Френклін Гілл.
"Враховуючи очікуваний дефіцит у розмірі 5.5% ВВП за 2010 р., S&P вважає, що загальний державний борг України встановиться на контрольованому рівні 30% ВВП до кінця 2010 р. Державний гарантований борг, що включає борг Національного Банку України Міжнародному Валютному Фонду, становить близько 8%. Таким чином, загальні зобов'язання державного сектора перебувають на рівні трохи нижче 40% ВВП" - сказав він.
При цьому Гілл відзначив, що велику частину боргу України становлять запозичення в іноземній валюті, а здатність внутрішнього ринку залучати кошти фінансування обмежена.
В той же час він підкреслив, що незважаючи на те, що S&P вважає рівень боргового навантаження контрольованим, Україна не має фіскального простору. "Частка України зараз залежить від МВФ, оскільки будь-які затримки з консолідацією бюджету можуть призвести до скасування програми підтримки МВФ і подальшого небажання ринку купувати українські борги за розумними цінами" - говорить Гілл.
Крім того, він відзначив, що дані щодо зовнішнього боргу приватного небанківського сектора "важкі для розуміння і виглядають дуже заплутаними". Так, експерт повідомив, що згідно з даними НБУ, зовнішні активи приватного сектора до кінця 2009 р. складали 70 млрд дол., тоді як зовнішні боргові зобов'язання приватного сектора складали лише 44 млрд дол. "Найімовірніше, більшість цих активів - це депозити, що означає відхід з формальної банківської системи в тіньову економіку або витік капіталу до холдингових компаній, зареєстрованих в офшорних зонах, таких як Кіпр або Нідерланди, який, повертаючись назад в банківську систему, помилково класифікується у формі прямих інвестицій" - пояснив Гілл.
Таким чином, на його думку, різниця між активами і пасивами є меншою, ніж виходить з даних Нацбанку про Міжнародну інвестиційну позицію. "Зовнішній борг небанківського корпоративного сектора знаходиться на відносно низькому рівні, всього 32% ВВП, і ми чекаємо його істотної зміни", - повідомив Гілл.
Також він відзначив, що, як показав недавній випуск євробондів України, можливості українського уряду випускати ліквідні зовнішні боргові зобов'язання, в основному, пов'язані з виконанням угоди з МВФ, а також з перспективами зростання України, які сильно залежать від умов торгівлі країни. "Підписання угоди з МВФ дозволило Україні понизити вартість зовнішніх запозичень по 10-річних облігаціях до 7.8% з більш ніж 9%-го рівня, пропонованого ринком в липні, до схвалення підписання угоди з МВФ. Ми чекаємо, що Україна продовжить розвивати ринок євробондів, якщо ставки залишаться на низькому рівні. В той же час, ми чекаємо, що Україна продовжить виплачувати гроші, запозичені в МВФ за угодою про резервне кредитування", - підсумував Гілл.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас