Київ блокував "Хрещатик" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ блокував "Хрещатик"

Фондовий ринок
1654
До кінця 2006 р. КМДА володіла 51,2% акцій "Хрещатику", але на початку 2007 р. частка міськадміністрації в капіталі цієї фінустанови зменшилася до 23,7%. Зменшення сталося за власною ініціативою КМДА: адміністрація просто не взяла участі в додатковій емісії на суму 290 млн. грн. Більшість експертів вважають скорочення контрольного пакету умисною недбалістю керівництва міськадміністрації.
В липні цього року акціонери банку "Хрещатик" на загальних зборах прийняли рішення про збільшення статутного капіталу фінустанови на 200,2 млн. грн. (+32,4%) - до 817,96 млн. грн. 7 вересня 2010 р. дана сума була зареєстрована Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) номіналом 1144 грн. за 1 шт. Причому, за повідомленням першого заступника голови Київміськадміністрації Олександра Попова, в процесі додаткової емісії була збільшена частка КМДА в банку "Хрещатик" до 25%.
Раніше заступник голови Київської міськадміністрації Руслан Крамаренко заявляв, що Київська міська рада виділила 47 млн. грн. на участь в додатковій емісії акцій банку "Хрещатик" з тим, аби Київ зберіг свій пакет акцій в банку в колишньому розмірі (за даними Крамаренка, 24,11% замість що раніше фігурували 23,7%).
Член комісії з питань бюджету і соціально-економічного розвитку Сергій Мельник уточнює дану інформацію. "На зборах Київської міської ради йшлося про те, що необхідно виділити цю суму (47 млн. грн.), щоб сконцентрувати в цілому 25% акцій банку", - говорить він.
Але, як виявилось, КМДА витратила на блок-пакет "Хрещатику" значно меншу суму. Вчора начальник головного фінансового управління міськадміністрації Володимир Репик повідомив, що КМДА перерахувала банку "Хрещатик" 25 млн. грн. за блок-пакет. "25 млн. грн. - це, звичайно ж, дуже низька ціна за таку частку акцій банку, вартість якого обчислюється майже в 1 млрд. грн., але тут зіграла класична схема повернення муніципального об'єкту в руки регулятора", - коментує президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його словами, КМДА, можливо, планує решту суми в розмірі 22 млн. грн. (з виділених 47 млн. грн.) в найближчому майбутньому пустити на ту, що докупівлю акцій банку з метою отримати контрольний пакет.
Експерти погоджуються на думці, що для КМДА важливо володіти контрольним пакетом акцій банку "Хрещатик", оскільки їй необхідний муніципальний банк, а дана фінустанова створювалася саме як муніципальний об'єкт. А ось швидкої зміни менеджменту фінустанови унаслідок збільшення частки акцій КМДА аналітики не передбачають, зміни будуть хіба що в наглядовій раді, і то лише після придбання контрольного пакету акцій банку.
За словами голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, участь Київради в капіталі банку - "це хороший знак, у тому числі для реалізації спільних проектів". Втім, в банку поки не підтвердили, чи справді КМДА тепер володіє 25%-м пакетом акцій. "Підписка на акції восьмої додаткової емісії банку "Хрещатик" на 200,2 млн. грн. продовжується, і поки рано говорити про її результати. Остаточні підсумки підписки будуть підбиті після 19 жовтня і затверджені на зборах акціонерів, запланованих на 27 жовтня 2010 р." - прокоментували в банку "Хрещатик".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас