Збільшення балансу може надати підтримку економіці США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшення балансу може надати підтримку економіці США

Казна та Політика
415
Збільшення балансу Федеральної резервної системи (ФРС) США надасть реальну позитивну дію на економіку США, якщо ФРС вирішить знову вступити на цей шлях, в понеділок заявив Брайан Сек, виконавчий віце-президент Федерального резервного банку Нью-Йорка (ФРС-Нью-Йорк), який очолює його ринкову групу.
Сек відповідає за дотримання цілей грошово-кредитної політики центрального банку. "Згідно з наявними свідченнями, збільшення портфеля цінних паперів, здійснене на даний момент, допомагало створити м'якші фінансові умови, і подальше збільшення, ймовірно, забезпечить додаткове пом'якшення", - заявив Сек.
Сек бере участі у формуванні грошово-кредитної політики ФРС. Але його завдання полягає в тому, щоб привести директиви ФРС у виконання, і саме Сек понад усе наближений до фінансових ринків. Його погляди мають особливу важливість, оскільки ФРС обдумує додаткові джерела підтримки економіки в той час, коли їй доводиться просуватися по невідомій території.
На своєму останньому засіданні Комітет з операцій на відкритому ринку ФРС просигналізував про збільшену стурбованість щодо того, що інфляційний тиск рухається у бік дефляції. Що особливо важливе, ФРС заявила, що можуть знадобитися додаткові дії для надання підтримки економіці. Це відкриває шлях для подальших дій.
Керівники ФРС визначили декілька можливих шляхів подальших дій, проте відновлення купівель активів є найбільш вірогідним. В п'ятницю президент ФРС-Нью-Йорк Уїльям Дадлі назвав поточну економічну ситуацію "повністю незадовільною" і заявив про те, що, "ймовірно, знадобляться подальші дії", хоча він не уточнив, яка стратегія, на його думку, буде найкращою, щоб підстебнути економічне зростання.
Не всі представники центрального банку вважають, що ФРС необхідно робити щось ще крім того, що вона вже робить. Президент ФРС-Даллас Річард Фішер, що також виступав у п'ятницю, висловився проти надання додаткового стимулу. За його словами, створювана урядом невизначеність є якраз тим, що зараз стримує компанії, і грошово-кредитна політика може зробити не так багато для виправлення ситуації.
Заяви Сека були сфокусированы на збільшенні балансу. Це збігається з чеканнями багатьох економістів, які все більше схиляються на користь того, що ФРС відновить покупку активів з фіксованою прибутковістю. Сек був оптимістичний щодо вплиаву, які ці заходи можуть зробити на економіку. "Не дуже сприятливі перспективи економіки і ризики, що оточують ці перспективи, підвищують вірогідність подальшого пом'якшення грошово-кредитної політики, - сказав він. – За нинішніх обставин у ФРС, схоже, є можливість збільшити обсяг казначейських цінних паперів, що є у неї, не створивши труднощів для функціонування ринку". При тому, що купівля активів є "незавершеним інструментом", "ФРС як і раніше може в рамках політики балансу знизити вартість довгострокових запозичень для багатьох домашніх господарств і компаній. Це збільшить добробут домашніх господарств, зберігши ціни на активи вищими, ніж вони були б у протилежному випадку".
Він заперечив тим, хто, як і Фішер, сумнівається в ефективності купівлі активів, сказавши, що "здається украй маловірогідним, щоб економіка була абсолютно нечутлива до вартості запозичень і добробуту або до інших змін загальних фінансових умов". Сек попередив про те, що така політика має межі. Він відзначив, що купівля активів повинна здійснюватися в досить великих обсягах, щоб отримати ефект. Є також підстави вважати, що, оскільки прибутковість знижується до "дуже низьких рівнів", ефективність такої політики "знизиться на якомусь етапі".
Сек вважає, що при тому, як зараз йдуть справи, збільшення балансу, "схоже, працює". За його словами, не "можна з упевненістю стверджувати, що ми вже досягли точки ослаблення ефекту". Він вважає ретельно продуманий вихід з політики ключовою частиною будь-якої спроби подальшого збільшення балансу. Це ситуація, до якої ФРС готова, враховуючи те, що інструменти відкачування резервів "вже в робочому стані і їх здатність відкачувати резерви продовжить зростати", сказав Сек.
Сек також прокоментував серпневе рішення ФРС про збереження балансу в обсязі трохи вище $2 трлн, назвавши цей крок "помітною подією", яка повинна сама по собі забезпечити економіці певний стимул. За його словами, реінвестування ФРС доходів від іпотечних активів може призвести до більших покупок казначейських цінних паперів в найближчій перспективі. Сек сказав, що ФРС, ймовірно, збільшить покупки з $27 млрд в поточному місяці до $30 млрд протягом наступних декількох місяців. Він додав, що ФРС чекає зростання надходжень від своїх іпотечних активів до кінця 2011 року.
Сек також відзначив, що ФРС може навіть при поточній політиці вибрати інші активи для покупки. "Значне розширення спредів іпотечних цінних паперів в порівнянні з казначейськими цінними паперами … може вплинути на рішення про те, які активи купувати", - сказав він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас