Банк Японії знизив відсоткову ставку до нуля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії знизив відсоткову ставку до нуля

Кредит&Депозит
523
Банк Японії за підсумками дводенного засідання, що завершилося у вівторок, знизив відсоткову ставку по кредитах overnight з 0,1% до цільового діапазону 0-0,1% і розширив заходи стимулювання економіки.
Крім того, ЦБ оголосив про створення фонду загальним обсягом 5 трлн ієн ($60 млрд) для збільшення ліквідності в економіці. Фонд діятиме протягом року і буде об'єднаний з програмою кредитування банків, яка була збережена на рівні 30 трлн ієн, йдеться в прес-релізі Банку Японії. Разом загальний обсяг вливань в економіку Японії складе 35 трлн ієн ($418 млрд).
Близько 3,5 трлн ієн із коштів фонду призначені на викуп довгострокових державних облігацій і казначейських паперів, ще 1 трлн ієн піде на купівлю комерційних паперів і корпоративних облігацій.
При цьому обсяг щомісячного викупу держоблігацій залишений без змін - 1,8 трлн ієн.
"Японська економіка стає вразливою і вимагає рішучих грошових вливань з боку центрального банку", - прокоментував рішення ЦБ головний економіст HSBC Securities Сейдзі Сираїси.
Економісти, опитані агентством Bloomberg, не чекали змін базової процентної ставки, але прогнозували збільшення кредитування банків і викупу держпаперів.
"Дії Банку Японії стали сюрпризом, я не чекав, що вони понизять відсоткову ставку раніше, ніж Федеральний резерв", - відзначив старший економіст Daiwa Institute of Research Ltd. Юніті Макін.
Падіння на азіатських фондових ринках змінилося зростанням після оприлюднення рішень Банку Японії, у тому числі японський Nikkei 225 підскочив на 1,4%.
Ієна дешевшає в парах з євро, доларом і іншими валютами після зниження базової процентної ставки японського ЦБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас