"Ъ": Дотація не чекає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Дотація не чекає

Казна та Політика
564
В Міністерстві праці і соціальної політики повідомили, що після спрощення процедури видачі житлових субсидій і зростання ціни газу на 50% число громадян, які одержують субсидії, зросло майже удвічі - до 423 тис. Та кошти поки отримали небагато, заявок подано в чотири рази більше. Експерти кажуть, що пік звернень буде в листопаді-грудні після підвищення на 30% тарифів на централізоване опалення і гаряче водопостачання. Але через відсутність коштів у держбюджеті отримати їх зможуть далеко не всі, хто звернувся.
Як повідомив міністр праці і соціальної політики Василь Надрага, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг за даними на 1 жовтня отримують 422,9 тис. осіб, що в 1,8 разу більше, ніж до підвищення ціни газу для населення. Всього за останні два місяці по виплату житлових субсидій звернулися 875,8 тис. громадян. Втім, кошти на оплату комунальних послуг отримали лише 22% з них - кількість людей, які отримують субсидії, збільшилася на 193,1 тис.
Кабінет міністрів розширив коло сімей, що мають право на отримання житлових субсидій, в липні, відразу після прийняття рішення про підвищення вартості природного газу з 1 серпня на 50%. Держава вирішила компенсувати витрати на оплату послуг ЖКГ, які перевищують 15% доходу працездатних сімей (раніше 20%) і 10%, - непрацездатних і пенсіонерів (15%). Також був скорочений перелік документів, які необхідно подавати в органи соціального забезпечення для отримання коштів.
Експерти відзначають, що максимальну кількість виплат варто чекати в листопаді-грудні у зв'язку зі збільшенням вартості послуг централізованого опалення і гарячого водопостачання - імовірно на 30%. "На опалювальний сезон припаде пік субсидування, - говорить аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осинкіна.- Особливо багато людей подаватимуть заявки на отримання виплат в селах, де в основному газове опалення (збільшаться витрати на оплату газу)".
В структурі споживчого кошика послуги централізованого опалення і гарячого водопостачання займають 2,64%, газ - 2,39%. У січні-серпні за них заплачено 6,66 млрд грн. і 6,22 млрд грн. відповідно.
"Ціни на гарячу воду і опалення теплокомуненерго підвищать в листопаді, після виборів, і тоді кількість звернень громадян по субсидії зросте в рази", - вважає Осинкіна. У вересні Надрага говорив, що до грудня субсидії отримають 1-2,5 млн громадян.
Втім, екс-міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова вважає, що отримати субсидії, як і раніше, зможуть мало хто. "Насправді процедуру не спростили - перевірки соціальних працівників і умови декларування доходів залишилися колишніми, - підкреслює вона.- Пенсійний фонд просто витратив 40 млн грн. з бюджету на розсилку письмових повідомлень пенсіонерам. Пік виплат повинен настати в листопаді, але отримати субсидії зможуть лише 4-5% тих, хто звернувся, оскільки в бюджеті не закладений необхідний обсяг коштів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас