"Ъ": Відкрився сезон розпродажів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Відкрився сезон розпродажів

Фондовий ринок
680
Жовтень починається для українського фондового ринку істотними втратами: вчора індекс акцій "Української біржі" обвалився на 3,61%, а індекс ПФТС - майже на 3%. Утримати локальний ринок від подальшого падіння можуть хороші квартальні звіти американських компаній, публікація яких почнеться в четвер. Але якщо вони не вразять інвесторів, "ведмеді" продовжать продавлювати український біржовий ринок.
Український фондовий ринок пережив максимальне падіння за останні три місяці: вчора індекс "Української біржі" несподівано обвалився на 3,61%, до 1875,74 пункту (29 червня ринок обвалився на 6,61%). Масові розпродажі акцій призвели до пробиття всіх поточних рівнів підтримки індексу, включаючи ключовий - психологічний - 1900 пунктів. Індекс ПФТС також не зміг уникнути активного тиску "ведмедів" і, впавши на 2,82%, закріпився на позначці 760,3 пункту.
Враховуючи силу торговців - лише на "Українській біржі" з акціями було укладено операцій на 103,36 млн грн., - можна говорити про вихід ринку з бічного руху і початок сильної волатильності. Формальне падіння українського ринку трейдери пояснюють негативними зовнішніми новинами.
"Європейські індекси відкрилися слабким зниженням, яке лише посилилося після виходу даних про зростання заявок на допомогу з безробіття в Іспанії на 1,2% у вересні і появи інформації про те, що швейцарський банківський комітет рекомендує найбільшим в країні UBS і Credit Suisse швидше привести портфелі активів у відповідність з вимогами Basel III, - відзначає інвестиційний консультант ІК Dragon Capital Олег Дрижак.- Акції майданчиків США відкрилися зниженням, підігрітим даними про зменшення серпневих промислових замовлень в США на 0,5%".
При цьому падіння котирувань розвинених ринків виявилося набагато менше, ніж в Україні. Німецький індекс DAX втратив 1,24%, англійський FTSE 100 - 0,66%, три ключові американські індекси на 20.30 за київським часом втрачали в середньому по 0,8-1,2%.
Торговці активно закривають позиції. Ще в четвер брокер Gainsfort online рекомендував клієнтам тримати в грошах 50% портфеля, а вчора вранці - 75%. "На українському ринку балом продовжують правити продавці. За підсумками торгів важко виділити конкретні папери - продавали всі підряд.
Таке обвальне падіння багато в чому зумовлене спрацьовуванням маржин-колів у приватних інвесторів, які використовують маржинальне кредитування (торгівля з плечем)",- говорить керівник управління глобальних ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. Інвестори спішили вийти з фондів. "Однією з причин значного зниження може бути відтік коштів з фондів. Також продовжується продаж акцій нерезидентами, які фіксують прибуток по позиціях", - говорить портфельний керівник ІК Concorde Capital Максим Слобідський.
Фондовикам важко спрогнозувати поведінку ринку в найближчому майбутньому через відсутність ліквідності. Як приклад вони наводять вересень: американський індекс Dow Jones виріс на 7,72%, тоді як індекс "Української біржі", синхронізований зі світовою динамікою, впав на 1,14%. "У короткостроковій перспективі ринок виглядає дуже слабким", - говорить Володимир Грищенко. Можливо, котирування українських акцій підтримає статистика із США. "З четверга почне з'являтися квартальна звітність американських компаній, зокрема алюмінієвого гіганта - компанії Alcoa. Якщо звітність буде хорошою і на український ринок прийдуть гроші, то він може зрости. Якщо ж звітність буде негативною, то світові ринки можуть відреагувати на це падінням на 5-10%. Український ринок складно спрогнозувати, оскільки він неліквідний", - констатує Максим Слобідський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас