Німеччина почала видужувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина почала видужувати

Казна та Політика
703
Міжнародний валютний фонд (МВФ) найближчим часом представить доповідь, згідно з якою в економіці Німеччини очікується стабільне зростання, яке в 2010 р. складе 3,3%, а в 2011 г.- 2%. У липні директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан передбачав збільшення ВВП Німеччини в 2010 р. на рівні 1,4%. У своїх прогнозах економісти МВФ ґрунтуються на тому, що інвестиції підприємств і зростання споживчої активності зроблять економічне зростання в Німеччині стійкішим. Тепер МВФ відносить Німеччину до групи найбільш стабільних економік світу.
В уряді країни також говорять про стійкість німецької економіки. Канцлер Ангела Меркель в ході дебатів з питання федерального бюджету на 2011 р. заявила, що країна добре здолала кризу і знову перебуває у фазі зростання. Кажучи про відновлення німецької економіки після рецесії, Меркель заявила, що важливу роль в цьому процесі зіграла єдина європейська валюта - євро. За її словами, коли б не євро, то Німеччина, як крупний експортер, першою б постраждала від коливання курсів валют.
Німецька влада вважає своєю заслугою зниження безробіття до найнижчого рівня за останні 18 років. З врахуванням сезонного чинника число безробітних скоротилося до 3,146 млн., що складає 7,5% працездатного населення Німеччини. За найавторитетнішою серед німецьких економістів методикою, що не враховує сезонність, рівень безробіття відкотився до 7,2%. У свою чергу, Ангела Меркель заявила, що рівень безробіття в Німеччині опустився нижче позначки в 3 млн. осіб, наблизившись до докризового. Німецькі компанії, натхненні збільшенням експорту, відновили наймання персоналу. При цьому частка тимчасових контрактів на ринку праці країни знижується.
Жителі купують все більше товарів, і відновлення попиту споживачів також сприяє зростанню німецької економіки. Аналітики GFK в Нюрнбергу відзначають, що різкий стрибок індексу споживчої активності GFK - з 4,3 пункту на вересень до 4,9 пункту на жовтень - став для більшості спостерігачів приємною несподіванкою. У GFK вважають, що основні причини помітного поліпшення настроїв споживачів - віра в подальше стабільне зростання німецької економіки, викликана цим підйомом позитивна динаміка на ринку праці, а також дуже низькі показники інфляції.
У зв'язку з поліпшенням ситуації в економіці GFK підвищило свій прогноз індивідуального споживання на 2010 р. Досі експерти GFK передбачали нульове зростання, тепер вони чекають збільшення приблизно на 0,5%. За їхніми оцінками, це ще не рівень споживчого буму, але, щонайменше, вихід з багатолітньої стагнації. Аналітики GFK відзначають, що жителі Німеччини вважають досить реалістичною перспективою зростання зарплат в умовах зниження кількості безробітних і збільшення реальних доходів на тлі стабільних цін. Так, індекс макроекономічних чекань піднявся на найвищий рівень за три роки, а індекс очікуваних доходів злетів до максимуму майже за десять років.
Готовність жителів Німеччини витрачати гроші на товари тривалого користування, яка останнім часом знижувалася або стагнувала, зараз знов стала зростати. Очікується, що збільшення споживчої активності серед німців зробить розвиток німецької економіки стійкішим. Якщо зараз вона успішно відновлюється завдяки збільшенню експорту, то розширення споживання усередині Німеччини знизить її залежність від коливань попиту на світовому ринку.
Деякі німецькі економісти вважають, що в найближчі 10-15 років в країні спостерігатиметься потужний економічний підйом, а темпи зростання ВВП будуть в середньому вищими, ніж за останні 15 років. Президент мюнхенського Інституту економічних досліджень Ifo Ханс-Вернер Зінн вважає, що німецькі компанії, які дуже довго експортували свій капітал, віднині посилено вкладатимуть гроші усередині країни. "Тепер німецькі банки стали значно чутливішими до ризиків і вже не будуть більше так легковажно відправляти за кордон довірені їм гроші, а запропонують їх надійнішим інвесторам на внутрішньому ринку", - говорить Зінн. За його словами, прибутковість капіталовкладень в Німеччині доволі скромна, проте той прибуток, який обіцяли емітенти американських структурованих продуктів, виявився високим лише на папері. Тепер же, після втрат за кордоном, банки Німеччини задовольнятимуться малим.
Ханс-Вернер Зінн вважає, що назрілий будівельний бум дасть імпульс внутрішньому ринку Німеччини. Професор вважає, що гроші, що залишаються в країні, підуть головним чином в будівництво, а також на придбання нового обладнання. "Будівництва у всіх країнах завжди абсорбують основну масу грошей. А підйом в будівельній галузі дає потім імпульс всій економіці. Загалом, я допускаю, що ми стоїмо в Німеччині на порозі буму у сфері нерухомості", - говорить він. При цьому економіст відзначає, що йдеться не стільки про житлову і офісну нерухомість, скільки про спорудження нових і модернізацію існуючих виробничих будівель. "У нас на внутрішньому ринку була слабка економічна кон'юнктура не тому, що люди мало споживали, а тому, що підприємства дуже мало інвестували у виробничі фонди. Тепер ситуація зміниться на краще", - вважає президент Ifo.
Та навіть найбільші оптимісти попереджають, що стрімкому зростанню економіки Німеччини може завадити демографічна проблема - зростання витрат на соціальне забезпечення старіючого населення країни, а також можливі витрати на підтримку слабких країн Європи. "Я говорю про найближчі 10-15 років. Потім, після 2025 р., демографічна проблема почне різко загострюватися!" - говорить професор Зінн. На його думку, Німеччина має всі шанси прожити дуже непоганий період, якщо лише їй не доведеться знов і знов відволікати мільярди євро і витрачати їх на стабілізацію фінансових систем проблемних країн зони євро, як це було у випадку з Грецією.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас