Казахські фінкомпанії відмовляються від банківського бізнесу в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахські фінкомпанії відмовляються від банківського бізнесу в Росії

Казна та Політика
447
Декілька значних казахських гравців фінансового ринку готові відмовитися від свого бізнесу в російському банківському секторі. Зокрема, казахська компанія "Астана-Фінанс" планує продати в 2012-2014 роках свої дочірні структури, серед яких російський Банк АФ, повідомляє "Комерсант" із посиланням на агентство "Інтерфакс-Казахстан". У компанії відзначили, що метою продажу активів є погашення зобов'язань перед кредиторами. АФ Банк (колишній Альфа-банк-Башкортостан, Уфа) був куплений "Астаною-Фінанс" в 2007 році.
Крім того, російський СтарБанк, що належить казахській фінансовій корпорації "Сеймар Альянс", оголосив про зміну складу акціонерів, а також про нову раду директорів, члени якої до цього не входили до складу ради і не обіймали керівних посад в банку. Повна зміна керівництва банку, на думку аналітиків, швидше за все, означає майбутній продаж банку. "Зміна ради директорів банків зазвичай проводиться в разі зміни вектора розвитку бізнесу або при продажу банку, коли покупець хоче ознайомитися зі справами банку, вводячи в раду директорів своїх людей", - пояснила аналітик компанії "Совлінк" Ольга Біленька.
"Астана-Фінанс", що входить до числа найбільших небанківських кредитних організацій в Казахстані, почала зазнавати серйозних фінансових труднощів восени 2008 року. Це призвело до необхідності реструктуризації зовнішніх і внутрішніх боргів компанії (в цілому вони оцінюються в 2 млрд доларів). Найбільше постраждалою частиною бізнесу "Сеймар Альянсу" також став банківський бізнес. У 2008 році в його дочірнього Альянс Банку, одного з найбільших в Казахстані, виникли серйозні проблеми з ліквідністю. Рятувала його держава в особі держфонду "Самрук-Казина", який в 2009 році отримав 100% акцій проблемного банку і реструктурував його борги.
Російські активи стали дуже обтяжливі для казахських акціонерів - вони не можуть фінансувати подальший розвиток бізнесу в РФ на тлі проблем, що зберігаються, з власним бізнесом, вважають експерти. За даними ЦБ, темп приросту активів російської банківської системи з 1 січня по 1 жовтня 2010 року склав 5,2%, тоді як в 2006 і 2007 роках в порівнянні періоди він був на рівні 23% і 27% відповідно. Обсяг збитків російських банків на 1 жовтня 2010 року - 29,4 млрд рублів.
За словами аналітика "ТКБ Капіталу" Надії Крупенникової, після купівлі СтарБанку в Промбудбанку в 2007 році компанія "Сеймар Альянс" заявляла, що протягом п'яти років банк увійде до числа 30 найбільших російських банків. "Зараз його справи йдуть не так вже добре, тому, ймовірно, компанія вирішила продати активи", - говорить Крупенникова. За даними звітності банку на 1 вересня, його збиток склав 203,7 млн рублів, АФ Банку - 40,4 млн, за серпень збитки обох банків збільшилися в п'ять разів.
За словами директора паризького офісу S&P Катерини Трофимової, відтік інвестицій казахських банків з Росії пов'язаний також з посиленням регулювання стосовно іноземних активів. "Нещодавно в Казахстані змінилися вимоги щодо створення резервів стосовно кредитів зарубіжним компаніям з метою збільшення внутрішнього кредитування", - пояснює аналітик Fitch Ratings Максим Міллер.
Всього в Росії працює сім банків, капітал яких більш ніж на 50% сформований коштами резидентів Казахстану.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас