"Ъ": МВФ просить по-хорошому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": МВФ просить по-хорошому

Казна та Політика
1231
Міжнародний валютний фонд (МВФ) позитивно оцінив виконання Україною програми співпраці, що дозволить країні вже в наступному місяці отримати кредит у розмірі $1,5 млрд. Втім, про початок пенсійної реформи поки не заявляють ні у фонді, ні в уряді. За словами експертів, МВФ не буде вимагати від України швидких змін в пенсійній системі, якщо країна демонструватиме успіх по інших напрямах. Реальні кроки з реформування буде потрібно лише на початку 2011 року.
Офіційні переговори між Україною і місією МВФ про черговий перегляд програми stand-by пройдуть в кінці жовтня. Але директор-розпорядник фонду Домінік Стросс-Кан і прем'єр-міністр Микола Азаров вирішили вже в п'ятницю увечері підбити попередні підсумки виконання основних умов фонду. Прем'єр повідомив, що уряд підготував проект держбюджету на основі нового Податкового кодексу, який "буде схвалений парламентом протягом листопада". "Ми вже підрахували бюджет наступного року з врахуванням скорочення реального дефіциту бюджету до 3,4%", - сказав Азаров.
Для зменшення дефіциту планується під контролем МВФ переглянути бюджетні витрати, в першу чергу адміністративні, а також зменшити обсяг позик, аби "скоротити співвідношення зовнішнього боргу" до 43-44% від ВВП. Крім того, вже створені умови для роботи НАК "Нафтогаз України" з прибутком - схвалені закон "Про ринок газу" і протокол про приєднання до Європейської енергетичної хартії. А заборгованість по ПДВ на 1 жовтня зменшилася до 3 млрд грн.
Єдиним спірним моментом стала пенсійна реформа. Її проведення затягується, оскільки "уряд має намір вивчити світовий досвід". "Консультація ваших фахівців (МВФ) для нас дуже важлива. Ми хочемо все ретельно підготувати і продумати, аби допустити якомога менше помилок в процесі реалізації", - сказав Микола Азаров, давши зрозуміти, що помилки все ж будуть. Нагадаємо, Україна зобов'язалася з 1 січня 2011 року збільшити пенсійний вік жінок на півроку.
В суботу вранці під час VII щорічного саміту "Ялтинська європейська стратегія" прем'єр-міністр продовжив свій звіт. "Поточний дефіцит бюджету близько 4,5% від ВВП (за січень-серпень) відповідає параметрам програми МВФ, яку ми підписали в липні. А наші розрахунки на 2011 рік дозволять понизити його на 1% і мати близько 3,5% (за рік)",- відзначив Азаров. Серед позитивних чинників виявилися також зростання резервів НБУ - на 25%, профіцит платіжного балансу - $5 млрд, зростання ВВП і створення єдиного регулятора ЖКГ, який почне роботу з 1 грудня і встановлюватиме оптимальні тарифи. Термін прийняття Податкового кодексу був несподівано зрушений вже на жовтень, а про пенсійну проблему прем'єр Азаров промовчав. Питання, чи буде з 1 січня 2011 року підвищений пенсійний вік жінок на вимогу МВФ, кореспондент адресував віце-прем'єру з економічних питаннях Сергію Тігіпку, але чіткої відповіді так і не отримав.
Інформації про проведення пенсійної реформи не виявилося і в релізі МВФ, проте це питання зачепив у своєму виступі Домінік Стросс-Кан. Директор-розпорядник визнав, що в Україні все добре. "Це частково заслуга МВФ, але в основному цього добився уряд. Упевнений, що під час наступного перегляду буде те ж саме. Всі поставлені показники поки дотримані, і, мені здається, економіка України повернулася на правильний шлях", - сказав він, назвавши пенсійну реформу болісною, але необхідною для зниження дефіциту бюджету.
Стросс-Кан погодився з тим, що люди мають бути в центрі реформ: "МВФ підтримує заходи з надання допомоги бідним сім'ям. Підвищення адресності соціальних програм може скоротити витрати і підвищити ефективність ще більше".
Позитивні оцінки глави МВФ, за словами експертів, дозволяють сподіватися, що 30 листопада фонд виділить Україні другий транш обсягом 1 млрд SDR ($1,56 млрд), навіть незважаючи на те, що пенсійна реформа не розпочата. "МВФ неодноразово йшов на поступки, особливо якщо українська влада демонструвала просування реформ. Тому на тлі загального прогресу МВФ може погодитися на невелике відстрочення пенсійної реформи", - говорить директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. "Згідно з меморандумом, українська влада зобов'язалася підготувати і ухвалити всі необхідні законопроекти, пов'язані з пенсійною реформою, до кінця грудня.
Проте вже зараз очевидно, що це завдання виявилося складнішим. Тому під час другого перегляду програми МВФ, швидше за все, не робитиме акцент на пенсійній реформі, а зверне увагу на інше зобов'язання - повернення нарахування пені за прострочені платежі за житлово-комунальні послуги", - вважає економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. На його думку, пенсійна реформа може бути відстрочена на півроку, і це питання стане основним під час наступного перегляду програми МВФ. Третій транш на 1 млрд SDR планується отримати 15 березня 2011 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас