Пекін вживає нові заходи проти бульбашки на ринку нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пекін вживає нові заходи проти бульбашки на ринку нерухомості

Кредит&Депозит
783
Шенчьжень став першим містом Китаю, в якому почалися урядові заходи з обмеження зростання бульбашки на ринку нерухомості, - заборона на купівлю більше ніж двох будинків на сім'ю, повідомляє South China Morning Post.
Політичне керівництво Китаю стало робити перші кроки, спрямовані на врегулювання ситуації з бульбашкою на ринку нерухомості в квітні, коли в спробі приборкати спекулятивну лихоманку китайська влада зобов'язала банки понизити кількість видачі іпотечних кредитів. Додатково до цього мінімальний первинний внесок на купівлю другого будинку був збільшений до 50%.
За останні десять років ціни на житлову нерухомість в 35 крупних містах Китаю зросли більш ніж в два рази в реальному вираженні. Останнім часом даний ринок прискорився, і зростання цін в першому кварталі поточного року досягло 14% в річному вираженні.
Як пояснює Dow Jones Newswires, такий стрибок цін може бути виправданий, адже, в Китаї спостерігається стабільне економічне зростання, і добробут міського населення зростає. Якби ці факти пояснювали зростання цін на житло, інші показники, якось співвідношення вартості оренди до ціни житла, повинні були залишитися колишніми. Але цього не сталося. За останні три роки за темпами зростання ціни значно випередили вартість оренди. Це співвідношення збільшилося приблизно на одну третину, а в таких містах, як Пекін - на три чверті.
Зростання цін на житло може також пояснюватися дорожчанням вихідних матеріалів: цементу, сталі, міді і вартості робочої сили. Але цього не відбувалося. Згідно з офіційними даними, на ціни впливала вартість землі. У Пекіні ціни на одні й ті ж земельні ділянки продемонстрували дев'ятикратне зростання з 2003 року, потроївшись лише за останні два роки.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас