На старт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На старт

Фондовий ринок
338
В середині вересня наша країна нарешті розмістила суверенні євробонди. "Україна вже намагалася вийти на ринок єврооблігацій навесні поточного року, проте уряд переніс терміни випуску боргових паперів", - коментує начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank Олександр Печеріцин.
Причиною стала несприятлива кон'юнктура ринку і дуже висока очікувана прибутковість. Тепер же ситуація на світових ринках стабілізувалася: декілька східноєвропейських країн вже зуміли залучити фінансування. Білорусь, наприклад, розмістила дебютний випуск євробондів обсягом $1 млрд, а Литва залучила $2 млрд. Україна отримала $2 млрд: з них $0,5 млрд - п'ятирічні євробонди з прибутковістю 6,875%; $1,5 млрд - десятирічні цінні папери з прибутковістю 7,775%.
Українські євробонди мали ажіотажний попит серед інвесторів. "Кількість заявок на купівлю перевищила пропозицію в три рази", - розповідає провідний аналітик інвестиційної групи "Сократ" Станіслав Гаркавих. Такий вдалий старт може істотно підвищити шанси українських компаній (як державних, так і приватних) в залученні запозичень на міжнародному ринку. "Попит на боргові цінні папери країн, що розвиваються, з боку інвесторів досить високий, тому шанси вдало провести розміщення у вітчизняних компаній (в першу чергу агропромислового і металургійного секторів) досить високі", - пояснює Станіслав Гаркавих. Популярністю користуватимуться і папери банків.
Втім, позитивний приклад вже є. Услід за сувереном боргові папери випустив і Приватбанк. Фінустанова розмістила п'ятирічні єврооблігації на $200 млн (купонна ставка - 9,375% річних, погашення у вересні 2015 року). І в цьому випадку попит перевищив пропозицію: після розміщення цінні папери почали котируватися на 50-60 базисних пунктів вище номіналу.
"Це не дивно: Приватбанк в даний час є одним з кращих українських емітентів у банківському секторі з врахуванням його провідного становища на ринку, а також добрих результатів фінансової і операційної діяльності в порівнянні з іншими українськими фінустановами", - пояснює Олександр Печеріцин.
Майбутнім емітентам доведеться пропонувати привабливіші умови (прибутковість паперів має бути як мінімум 9,5-12%) і доводити свою перспективність. Ставка залежатиме як від конкретного емітента, його кредитної історії і фінансових показників, так і від конкуренції: чим більше емітентів одного сектора буде представлено на ринку, тим більший прибуток інвестори захочуть отримати за свій вибір.
Про можливий випуск єврооблігацій в 2010-2011 рр. вже заявили Кернел, Авангард і Ferrexpo. Крім того, декілька компаній планували залучити фінансування ще в 2008-2009 рр., але у зв'язку з несприятливою обстановкою на світових фінансових ринках розміщення довелося відкласти. Можливо, деякі з них спробують реалізувати свої плани в найближчому майбутньому.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас