Тимчасові адміністратори покидають банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимчасові адміністратори покидають банки

Казна та Політика
1012
Результат роботи тимчасових адміністраторів в Україні плачевний.
Якщо запитати звичайного українського громадянина, як він оцінює роботу тимчасових адміністраторів, відповідь однозначно буде негативною. Станом на 24 вересня, 14 банків з 26 проблемних перебувають у стадії ліквідації, 3 були націоналізовані, ще в трьох тимчасові адміністратори продовжують роботу і лише 7 банків відновили роботу в нормальному режимі.
При цьому ситуація в націоналізованих банках поки що далека від ідеальної: уряд витратив на їх підтримку майже 20 млрд грн., але і це не стало заставою фінансової стабільності фінустанов. Частка проблемних кредитів у державних Родовід Банку , банку "Київ" і Укргазбанку перевалює за 70% від загального обсягу кредитного портфеля. Більше того, в Родовід Банку досі працює тимчасова адміністрація (хоча фінустанова отримала державну підтримку - майже 8,5 млрд грн. - ще влітку 2009-го).
При цьому назвати життєздатним банк не можна: для відновлення роботи фінустанова потребує подальшої докапіталізації. Але грошей уряд не має. Втім, ліквідація Родовід Банку теж маловірогідна: у Фонді гарантування вкладів фізосіб всього 3 млрд грн., а коштів населення в Родовід Банку - 4,35 млрд грн. Державі все одно доведеться за свій рахунок дотувати фонд (наприклад, через видачу кредитів Нацбанком ).
За словами фінансового експерта Олександра Царука, в Україні робота адміністратора часто зводилася до пошуку нового інвестора, який вклав би необхідну суму для відновлення фінансової стійкості, або ж злиття з іншим банком. Більше того, в деяких випадках одним з головних завдань банкірів-рятувальників було виведення з проблемної фінустанови здорових активів на користь власників.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас