США погодилися пустити Росію до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США погодилися пустити Росію до СОТ

Казна та Політика
329
Росія і США врегулювали всі питання щодо вступу російської сторони до Світової організації торгівлі. Таку заяву зробив міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, виступаючи на VII щорічному форумі в Ялті.
За словами Кудріна, президенти обох країн мали у вересні завершити переговори і "розшивання вузьких місць" у відносинах Росії і США. "Вчора нам це удалося зробити", - підсумував Кудрін. Він додав, що тепер "головне навантаження і завершення роботи переноситься в робочу групу в Женеві".
Кілька днів тому стало відомо, що російська сторона різко прискорила переговори про приєднання до СОТ. Як повідомлялося в російських ЗМІ, в травні президент країни Дмитро Медвєдєв відзначив, що країні "набридло вже топтатися в передбаннику, намагатися вступити до цієї організацію", а в серпні дав доручення уряду країни завершити переговори щодо СОТ до кінця вересня.
27 вересня представники Мінсільгоспу Росії дали гарантії США і ще 19 державам, що держава відповідно до регламенту організації скоротить підтримку агропромисловому комплексу. Крім того, в частині відсутності експортних субсидій Росія вже відповідає вимогам СОТ.
Переговори з США були однією з останніх завад для Росії на шляху вступу до СОТ. У березні поточного року прем'єр-міністр Росії Володимир Путін на зустрічі з держсекретарем США Хіларі Клінтон говорив, що для приєднання країни до організації їй залишилося вирішити три "неістотні" питання. Але що це за питання, Путін не уточнив. В той же час Клінтон відзначила, що США як і раніше підтримують вступ Росії до СОТ.
Росія безуспішно намагається стати членом СОТ з середини 1990-х років. Останні декілька років неодноразово повідомлялося, що російська сторона наблизилася до укладення фінальних домовленостей з організацією, та ця інформація жодного разу не підтверджувалася.
Вітчизняні прибічники вступу Росії до СОТ вважають, що членство в організації дозволить країні щороку додавати до ВВП один відсоток. Противники приєднання країни до СОТ побоюються, що росіяни почнуть віддавати перевагу імпортним товарам, а не російським, оскільки правила СОТ передбачають максимальну свободу торгівлі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас