Вакарчук: Законопроект про мови загрожує цілісності країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вакарчук: Законопроект про мови загрожує цілісності країни

Казна та Політика
1393
Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка назвала законопроект "Про мови в Україні" антиконституційним та таким, що загрожує територіальній цілісності країни. І вимагає від керівництва країни не допустити його прийняття.
Про це йдеться у відкритому зверненні Вченої ради, надісланому Президенту України, Голові Верховної Ради та народним депутатам.
Вчена Рада Львівського національного університету імені Івана Франка вважає, що цей законопроект ревізує поняття державної мови, підмінюючи його "російсько-українською двомовністю", спотворює суть Європейської хартії регіональних мов і мов меншин, покликаної захищати міноритарні мови, а не надавати перевагу російській мові, якій в Україні ніщо не загрожує.
"Ухвалення цього законопроекту фактично призведе до ліквідації української мови як державної, порушить конституційний статус мов в Україні, підірве роль української мови в освіті, науці, культурі", - переконана академічна спільнота найстарішого університету країни.
Вчені стверджують, що законопроект суперечить Конституції та вбачають у ньому загрозу для цілісності Української держави, для самого існування української нації.
Тому Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка звернулася до керівництва країни з вимогою стати на захист української мови і не допустити кричущого порушення Основного закону - Конституції України.
Звернення за дорученням Вченої ради підписав її голова, ректор та екс-міністр освіти Іван Вакарчук.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас