Акції Regal Petroleum обвалилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції Regal Petroleum обвалилися

Енергетика
912
Складнощі в переговорах з Мінприроди з приводу відновлення ліцензій на розробку українських нафтогазових родовищ привели вчора до обвалу акцій компанії Regal Petroleum на Лондонській фондовій біржі і коштували посади її гендиректору Девіду Гріру.
Слідуючи правилам лістингу на Лондонській фондовій біржі, компанія Regal Petroleum вчора розповсюдила звіт про результати своєї діяльності за перше півріччя 2010 р. Інформація, опублікована в ньому, розчарувала фондовий ринок. Інвестори не дочекалися довгожданого повідомлення про те, що компанія змогла вирішити проблеми з Мінприроди щодо відновлення дії ліцензій на розробку двох родовищ газу в Україні. Також компанія призналася, що результати нововведених свердловин набагато нижчі, ніж показували попередні розрахунки. Це привело до втрати акціями Regal протягом дня більш ніж 30% своєї вартості, хоча компанії вдалося добитися добрих фінансових результатів за перші шість місяців поточного року.
Також негативним сигналом для ринку було повідомлення про звільнення гендиректора Regal Девіда Гріра, який обіймав цю посаду з листопада 2007 р. Досвідченому топ-менеджеру не вдалося впоратися з проблемами компанії в Україні, ринок якої для Regal є одним з головних пріоритетів. Про це свідчать, зокрема, основні цілі компанії, описані у відповідному розділі корпоративного звіту, - вони пов'язані лише з Україною ("зрозуміти причини погіршення результатів", "працювати над вирішенням питань, пов'язаних з українським Мінприроди"). "Компанія продовжує обговорювати з українським урядом і Мінприроди питання (про відновлення дії ліцензій) і зробить оголошення, коли з'явиться додаткова інформація", - йдеться в звіті Regal про перспективи врегулювання спірної ситуації. Раніше, в серпні, широкий резонанс на ринку викликало визнання Девіда Гріра в тому, що Костянтин Жеваго лобіює інтереси Regal в Кабміні.
Прагнучи продемонструвати поліпшення становища компанії в Україні, Девід Грір в інтерв'ю британському фінансовому порталу Proactiveinvestors заявив, що питання щодо ліцензій з українським урядом "вирішене завдяки допомозі і підтримці" українського мільярдера, співвласника фінансово-промислової групи "Фінанси і кредит".
"Костянтин особисто зацікавлений в постачаннях газу, Regal, що добувається, на його підприємства. Він робить свій внесок у вирішення наших проблем, але лише чесним способом", - так пояснив Девід Грір причини участі Костянтина Жеваго в долі Regal. Проте у результаті виявилось, що заява топ-менеджера британської компанії не відповідає дійсності.
В Мінприроди поки не можуть конкретизувати, коли Міжвідомча робоча група з питань надрокористування розглядатиме на своєму засіданні питання щодо Regal.
"Міжвідомча робоча група при Мінприроди ще не розглядала питання відновлення спеціального дозволу Regal Petroleum на розробку нафтогазових родовищ в Україні. Компанія заявила про усунення порушень, які призвели до призупинення спецдозволу. Фахівцями Геологічної служби найближчим часом буде проведена перевірка. На підставі акту перевірки питання про відновлення спецдозволу буде розглянуто на засіданні Міжвідомчої робочої групи", - повідомив "і" заступник міністра охорони природного середовища Дмитро Мормуль.
На думку експертів, в Regal на українському ринку є хороші перспективи. "Компанія володіє значними запасами готівки ($64 млн.) і технологіями для того, щоб ефективно розвиватися в майбутньому, але для цього їй необхідно вирішити поточні проблеми. Компанія оголосила про намір продати права на розробку родовища в Румунії, що дозволить отримати додатково близько $20 млн. від продажу", - сказав Денис Саква з ГИК Dragon Capital. Також аналітик звернув увагу, що Regal активно інвестує в український нафтогазові ринок, зараз на її родовищах працюють дві сучасні бурові установки, які мають можливість створювати свердловини більше 6 км. завглибшки, що недоступно для українського устаткування.
"Справді, поки значних успіхів у нарощуванні видобутку немає, але це не привід для того, щоб заявляти про марність іноземних інвестицій. А ті небагато іноземних інвесторів, які намагаються працювати на українському ринку нафто- і газовидобування, постійно стикаються з масою проблем бюрократичного характеру і корупцією", - підсумував співрозмовник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас