"Газпром" нагріється на Москві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" нагріється на Москві

Енергетика
425
Відставка Юрія Лужкова зіграє на руку головній московській енергокомпанії - підконтрольній "Газпрому" "Мосенерго", яка може отримати доступ до постачань тепла в місті. Втім, тарифи на тепло від цього меншими не стануть.
Відставка мера Москви може бути позитивною для ВАТ "Мосенерго" вважають аналітики Альфа-банку. Річ у тім, що бізнесу "Мосенерго" перешкоджає ВАТ "Московська об'єднана енергетична компанія" (МОЕК), яка займається теплопостачанням московського регіону.
Між "Мосенерго" і МОЕК давно існує конфлікт, причиною якого є обмежений доступ "Мосенерго" до міських теплових мереж, оскільки МОЕК витісняє "Мосенерго". МОЕК, яка контролюється московським урядом, виробляє теплову енергію в місцевих котельних, а також контролює практично всі мережі теплопостачання в Москві. МОЕК належать "Московські теплові мережі", до реформи РАТ ЄЕС що були частиною "Мосенерго".
"Ринок виробництва тепла по суті розділений між "Мосенерго", частка якого складає близько 65% і МОЕК, на яку припадає велика частина решти 35%. При цьому МОЕК виробляє тепло на котельних, а Мосенерго - на ТЕЦ, що обходиться дешевше", - пояснює аналітик "Уралсибу" Олександр Селезньов.
Лужков був головним союзником МОЕК. Після його звільнення ситуація на московському ринку теплопостачання може змінитися на користь "Мосенерго", з урахуванням того, що теплова енергія, що виробляється компанією, дешевша, ніж та, яку пропонує МОЕК, оскільки вона виробляється ефективнішими ТЕЦ, а не місцевими бойлерами, що працюють на газі, як в разі МОЕК, стверджують в Альфа-банку.
Це зробить Мосенерго привабливішим для вкладень. За словами Селезньова, в разі, якщо доля "Мосенерго" збільшиться і відпуск тепла на ТЕЦ "Мосенерго" зросте, це дозволить збільшити загальну паливну ефективність станції і отримати додаткове джерело виручки.
Крім того, "Московські теплові мережі" також є джерелом спору між ВАТ "Газпром", який контролює "Мосенерго", і урядом Москви. "Газпром" проявляв інтерес до купівлі "Московських теплових мереж", - відзначають в Альфа-банку.
"Газпром" раніше також проявляв ініціативи про внесення поправок до законопроекту "Про теплопостачання", який виключав би підключення до котельних за наявності можливості підключити об'єкт до ТЕЦ.
До речі, "Газпром" на тлі відставки Лужкова може окрім іншого спробувати збільшити пакет і в самій "Мосенерго". В кінці 2007 року уряд Москви консолідував блокпакет "Мосенерго" (26,56% акцій). Як відзначають фахівці, газовій монополії такий акціонер доволі незручний. "Газпром" давно хоче об'єднати в єдину енергетичну суперкомпанію ОГК-2, ОГК-6, ТГК-1 і "Мосенерго", пояснюють експерти. А уряд Москви не давав "Газпрому" цього зробити - це призвело б до перерозподілу фінансових потоків, що недопустимо для московської адміністрації". Тепер, коли Лужков покидає свій пост, мабуть, "Газпром" зуміє добитися від московської влади продажу блокпакета "Мосенерго".
"Проте майбутнє і МОЕК і "Мосенерго" залежатиме від позиції нового московського уряду. У випадку якщо він проявить активну позицію по відношенню до енергоактивів, "Газпрому" може бути важко здійснити свої плани", - вважає Катерина Трипотень з "Совлінку".
Як би там не було, експерти не чекають того, що новий мер істотно вплине на ситуацію з рівнем тарифів на теплопостачання в Москві, оскільки регіональна влада зазвичай зацікавлена в утриманні тарифів за житлово-комунальні послуги на якомога нижчому рівні.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас