ВВП зростає всередину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП зростає всередину

Казна та Політика
820
Держкомстат оприлюднив детальні дані про динаміку валового внутрішнього продукту (ВВП) в II кварталі. Після уточнень статистичне відомство трохи знизило оцінку реального зростання ВВП - з 6% до 5,9%. Номінальний ВВП в II кварталі склав 263,36 млрд грн. Нагадаємо, в I кварталі реальний ВВП виріс лише на 4,9%, а номінальний ВВП склав 218,12 млрд грн.
Основним джерелом прискорення економічного зростання в II кварталі стала добувна промисловість, темпи зростання якої збільшилися з 2,6% до 8,9%. Прискорилися темпи зростання і в оброблювальній промисловості (з 12,4% до 14,7%), секторах торгівлі (з 2,2% до 4,2%), транспорту і зв'язку (з 3,6% до 5%), при операціях з нерухомістю (з 0,9% до 1,4%). Уповільнення темпів зафіксоване в сільському господарстві (з 6,1% до 3,4%), виробництві і розподілі електроенергії, газу і води (з 12,6% до 10,3%). Негативна динаміка, як і раніше, спостерігається у будівництві -15,5% проти -19,2% у I кварталі - і у фінансовій сфері, де падіння прискорилося з -1,3% до -3,5%. Позитивним чинником II кварталу стало також збільшення надходжень від податків із продукції - з 7,3% до 7,8%.
В цілому такі показники були очікуваними, визнають експерти. "Прискорення в II кварталі забезпечило як поліпшення роботи промисловості, особливо добувної, так і поступове зниження спаду в будівництві", - зазначає аналітик ДІК Astrum Investments Management Олексій Блінов. "Відмінністю II кварталу стало підвищення внутрішнього попиту - по категорії кінцевого вжитку зростання попиту з боку домогосподарств збільшилося на 5,1%. Цей чинник і забезпечив загальне прискорення економіки", - додала економіст ДІК Dragon Capital Олена Білан. За підсумками I кварталу зростання попиту з боку домогосподарств складало всього 0,5%.
Що стосується поглиблення спаду у фінансовому секторі, то, за словами начальника відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександра Печерицина, воно пояснюється відсутністю кредитування з боку банків: "За ситуації, коли масове кредитування не почалося, банкам залишається лише списувати збитки". Активізація роботи банків, котра почалася в серпні, дозволяє чекати, що зниження спаду у фінансовому секторі буде зафіксовано вже в IV кварталі.
У II півріччі українську економіку чекає гальмування темпів зростання. "Це викликано як торішньою базою порівняння, так і об'єктивними чинниками погіршення світової кон'юнктури, що не може не позначитись на українській економіці", - зазначає директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць. "У III кварталі на темпи зростання економіки впливатимуть як поступове гальмування зростання промисловості, так і негативні показники сільського господарства. Тому зростання ВВП в III кварталі буде найнижчим цього року - менше 4%. Проте в IV кварталі негативний вплив ситуації в сільському господарстві вже не буде таким сильним і темпи зростання ВВП вийдуть на рівень I кварталу", - говорить Блінов.
Втім, за підсумками року ВВП буде на рівні 4,5%. "Ми досить упевнено йдемо до цього показника, і це буде досить позитивний результат для економіки", - вважає пан Геєць. Такий прогноз співпадає з очікуваннями Міністерства економіки - понад 4%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас