ЗМІ: Сир в Україні подорожчає до 100 грн за кг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Сир в Україні подорожчає до 100 грн за кг

Аграрний ринок
2382
Через підвищення закупівельних цін на молоко в серпні, собівартість виробництва молочних продуктів в цілому і сиру зокрема зросла. Так, враховуючи, що тверді сири виготовляють з молока високої якості, сири в першу чергу реагують на зниження пропозиції і подорожчання молочної сировини.
Як стверджує директор компанії "Мілкіленд Україна" Владислав Реков, рівень цін на молочні продукти в Україні безпосередньо залежить від цін на світовому ринку і на європейському ринку, на яких в останні місяці спостерігається тенденція зростання.
На його думку, зазвичай ціни на молочні продукти після певного проміжку часу транслюються на український ринок, проте цього року ситуація змінилася. Так, сьогодні ціни на молочні продукти в Україні перевищують європейські приблизно на 30%.
За словами аналітиків, експорт сирів з України до Росії, крупного імпортера сирів, підтримує високі ціни на продукт на вітчизняному ринку.
За даними директора аналітичного агентства ІнфАгро Василя Вінтоняка, експорт сиру з України відчутно знизився і склав 5,7 тис. тонн, тоді як за попередні декілька місяців він становив близько 7-7,5 тис. тонн.
Як повідомляє аналітик, український сир в Росії сьогодні на 10% дорожчий за німецькі сири. Зокрема, німецький сир "Тільзітер" в оптовій закупівлі коштує 185 руб/кг, а український "Російський" - від 200-210 руб/кг.
Так подорожчання сиру в Україні зробило привабливішим імпорт, навіть з врахуванням 10% ввізного мита та інших витрат.
"На сьогодні ринкова ситуація так складається, що імпорт сиру до України вже вигідний", - говорить Вінтоняк.
Крім цього, директор компанії "Мілкиленд Україна" повідомляє, що активне ввезення сиру до України вже почалося.
В свою чергу українські виробники не дуже стурбовані збільшенням пропозиції зарубіжній продукції, оскільки не бачать в ній повноцінного конкурента.
"Той імпорт, який зараз йде до України, - це польський сир "Мааздам", "Радомер". Вони на смак - інші. Імпортний сир із Польщі - не конкурентний за смаковими якостями із сиром, звичним для українського споживача. Ми страждаємо від імпорту, оскільки у них ціни нижчі, але сказати, що це радикально ударить по переробнику, - не можна ", - вважає Реков.
За даними порталу BIZ.liga.net на 15 вересня середня ціна на сир в деяких торговельних мережах складала 68,33 грн/кг, тоді як на 26 липня - лише 57,49 грн/кг. Так, за півтора місяці сир в роздрібі подорожчав більш ніж на 10 грн/кг.
Крім того, директор аналітичного агентства ІнфАгро повідомив, що деякі українські виробники планують наприкінці вересня в черговий раз підвищити ціни.
Керівник агентства ПроАгро вважає, що в найближчий тиждень роздрібна ціна на традиційні сири досягне в роздрібі відмітки в 80 грн/кг, а в жовтні, не виключає експерт, трохи кращі сорти виставлятимуться по 100 грн/кг.
Нагадаємо, днями ціни на м'ясо в Україні досягли десятирічного максимуму.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас