"Ъ": Інвестори залишились без коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Інвестори залишились без коштів

Фондовий ринок
1285
КУА "Піо Глобал Україна" оголосила інвесторам про переоцінку вартості чистих активів (ВЧА) трьох фондів, в портфелі яких знаходяться дефолтні облігації. Через переоцінку ВЧА фонду "Збалансований" за день впала відразу на 50,9%, або 3,71 млн грн., "Індексний" - на 14,6%, або 1,86 млн грн., "Преміум-фонду Акцій" - на 11,3%, або 244 тис. грн.
Падіння ВЧА фондів було викликане списанням облігацій ТОВ ПП "Трансфаворит" (-2,262 млн грн.), ТОВ "Торговельна компанія 'Інтермаркет'" (-1,68 млн грн.), ЗАТ "Нікопольський завод сталевих труб" (-1 млн грн.) і ТОВ "Сіті`ком" (-867 тис. грн.). З цих цінних паперів у 2009-2010 роках сталися дефолти, технічні дефолти або не були виконані оферти, або не виплачений купон. Після переоцінки вартість облігацій, що знаходяться в портфелях, впала всього до 1980 грн., до 825 грн., до 500 грн., до 1016 грн. відповідно.
В листі КУА зазначає, що "спроби продати облігації ПП 'Трансфаворит' і ТОВ 'Ситі`ком' на двох основних біржових майданчиках не увінчалися успіхом". Положення ДКЦПФР "Про порядок визначення ВЧА інститутів спільного інвестування" дозволяє КУА залучати незалежного оцінювача, коли не можна визначити вартість цінного паперу на ринку. "Це положення не дозволяє нам самостійно оцінити папери, що знаходяться в портфелі", - пояснив генеральний директор КУА Микола Голуб тривалу процедуру зниження ціни активів. Завищена вартість облігацій (номінальна вартість і купон) призводила до завищення ВЧА, в результаті КУА брала несправедливу комісійну винагороду у вигляді відсотка від керованої ВЧА. "Тим, хто хотів вийти, ми зобов'язані були виплачувати суми, які не відповідають дійсності. Активів би не залишилося, але ціна зберігалася", - зазначає пан Голуб.
Генеральний директор "Української асоціації інвестиційного бізнесу" Андрій Рибальченко сказав "Ъ", що асоціація зараз пропонує ДКЦПФР різні варіанти вирішення цієї проблеми на нормативному рівні. Він вважає, що дефолтні облігації повинні оцінюватися шляхом дисконтування. Прикладом можуть стати акції, виключені з лістингу, які повинні протягом трьох місяців оцінюватися по 75% від ринкової ціни, з подальшим зменшенням - 50%, 25% і 0%.
Експерти звертають увагу на те, що зниження активів на 50% сталося за рахунок знецінення всього чотирьох випусків паперів. Генеральний директор "ОТП-капітал" Григорій Овчаренко говорить, що законодавство висуває норму диверсифікації - максимальний розмір одного паперу в портфелі не повинен перевищувати 5%. На думку старшого юриста компанії "Василь Кисиль і партнери" Наталі Доценко-Білоус, недотримання норм диверсифікації може дозволити ДКЦПФР позбавити КУА ліцензії на управління активами і відмінити проведення незалежної оцінки.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас