Iнвестори все ще чекають... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Iнвестори все ще чекають...

Казна та Політика
1037
Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) оприлюднила результати нового Індексу інвестиційної привабливості України в третьому кварталі 2010 року. Згідно з результатами нової хвилі опитування перших осіб компаній-членів ЄБА, що проводилося Асоціацією при підтримці InMind у вересні 2010 року, індекс стабілізувався після періоду зростання, зазначеного на початку 2010 року. На сьогодні він досяг показника 3.20, продемонструвавши незначне зниження з позначки 3.25 у порівнянні з другим кварталом цього року.
Як пояснюють у ЄБА, фіксація Індексу на позначці 3.20 свідчить про нейтральну оцінку інвестиційного клімату інвесторами та відсутність істотних змін. "Попереднє вимірювання Індексу інвестиційної привабливості України показало високий рівень сподівань інвесторів у зв’язку з програмою реформ нового уряду, - цитується в прес-релізі Європейської Бізнес Асоціації її виконавчий директор Анна Дерев’янко. - Втім, цього разу Індекс показав незначне зниження, частково через те, що багато компаній, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, продовжують зіштовхуватися з невиправдано ускладненими митними процедурами та технічними бар’єрами в торгівлі. Інші пріоритетні питання бізнесу, які також включені до семи ключових аспектів, що виділені ЄБА для розгляду, а саме, боротьба з корупцією, реформування судової системи, земельна реформа, валютне регулювання, на практиці залишаються без істотних змін".
Питання наявності стабілізації та перспективи довгоочікуваних реформ, як повідомляв "День", у вівторок на конференції "Україна: реформи, конкурентоспроможність, інвестиції", організованою Фондом "Ефективне управління" та виданням Financial Times, оцінювали експерти, вітчизняний та іноземний бізнес, опозиційні політики й чиновники першого ешелону.
І якщо стосовно ефективності реформ у представників влади й опозиції, природно, різні погляди, то той факт, що суспільство та бізнес сповна поки не усвідомили пропонованих реформ, визнають і ті, й інші.
А втрата довіри до влади - страшніша за кризу, вважає голова комітету Верховної Ради України з питань промислової й регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська. "Криза мине. Але повернути довіру бізнесу до влади, віру в те, що влада здатна адекватно здійснити потрібні реформи - це набагато складніший і триваліший процес, ніж відновлення економіки", - зазначила на конференції народний депутат.
Більше того, довіра не може бути сформована шляхом імітації реформ, на що, як вважає Королевська, схожі нинішні ініціативи влади. "Псевдореформування гірше, ніж бездіяльність, оскільки порушує хистку рівновагу системи, - констатувала голова парламентського комітету. - Довіру бізнесу не можна завоювати, декларуючи лібералізацію і одночасно посилюючи фіскальний і регуляторний тиск на бізнес". Так, за даними Королевської, за перше півріччя 2010 року, порівняно з аналогічним періодом 2009 року, кількість регуляторних актів в країні збільшилася на 20%.
Крім того, за словами Королевської, навіть добре продумані реформи можуть "спіткнутися" через корупцію, що пізніше підтвердив і виступ Президента України Віктора Януковича на розширеному засіданні комітету з економічних реформ.
У результаті, вважає голова комітету ВР, в Україні зараз існує кілька бізнес-кліматів. "Для малого бізнесу - це Північний полюс і, судячи з дій влади, скоро там настане вічна мерзлота. Для середнього бізнесу - це джунглі, де жити можна, але весь час існує небезпека бути з’їденим урядовцем-канібалом. І більш-менш спокійно почувається великий бізнес, для якого створено помірний клімат", - заявила Королевська.
Тож, на думку народного депутата, реформи можуть стати інструментом як процвітання, так і руйнування країни. Щоб не допустити останнього, реформи необхідно супроводжувати єдиним антикорупційним проектом.
Утім в уряді беруться саме продемонструвати результат. Власне, як підкреслив на конференції прем’єр-міністр України Микола Азаров, те, що нова влада змогла стабілізувати ситуацію й розпочала радикальні реформи, також є конкретним позитивним результатом.
В підтвердження цьому Азаров навів податкову реформу. Адже, за його словами, її не можна було б починати без поточної фіскальної стабілізації. "А ми її на сьогодні досягли, - констатував прем’єр-міністр. - І на базі цього пішли на зниження податків. Більше того, зараз ми проводимо обережну політику накопичення ресурсів у державному бюджеті, аби на перший час після зниження податків дотримуватися прогнозованого дефіциту бюджету".
А його в наступному році урядовці планують не більше, ніж 3,5% ВВП. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр України з економічних питань Сергій Тігіпко, зазначивши разом і цьогорічні плани: "Дефіцит бюджету в 2010 році в 4,9% ми витримаємо".
Задоволений Тігіпко і ліквідністю українських банків. "Банки мають супервелику ліквідність, практично потрійна ліквідність сьогодні у банків по відношенню до нормального періоду часу", - сказав він у своєму виступі на конференції. На думку віце-прем’єра, основною причиною формування такої ліквідності є відсутність кредитування економіки банками. "Банки бояться кредитувати, і потрібно ухвалювати певні рішення, щоб їх до цього стимулювати", - наголосив Тігіпко.
Але при цьому Сергій Тігіпко зазначив, що ситуація в банківській системі сьогодні "стабільна і не викликає побоювання у влади". "Можу сказати, що системних проблем у банківському секторі ми не бачимо, особливих ризиків тут також не бачимо", - додав він.
Мабуть, саме тому Микола Азаров озвучив наміри уряду дозволити українцям мати банківські рахунки за кордоном без ліцензії Національного банку. "Може, хтось не пам’ятає, але наші громадяни і наші підприємства не мали права відкривати свої валютні рахунки за кордоном. Та й зараз, на превеликий жаль, у нас діє обмеження, пов’язане з тим, що необхідно мати ліцензію Національного банку. Ми скасуємо, безумовно, останнє таке в цьому плані обмеження", - сказав у своєму виступі Азаров. За його словами, відповідний законопроект вже розроблений, і в уряді впевнені, що він буде ухвалений у Верховній Раді.
Та на цьому Азаров обіцяє не зупинятися. Як заявив він на конференції, в економіку країни наступного року можуть вкласти близько 100 мільярдів гривень. За словами прем’єр-міністра, близько 25 мільярдів гривень в економіку може бути вкладено в якості інвестицій, близько 50 мільярдів гривень становитимуть внутрішні й зовнішні позики, і ще приблизно 30 мільярдів гривень буде в змозі виділити державний бюджет. "Всього близько 100 мільярдів гривень у рік - ось реальна цифра, на яку ми розраховуємо", - констатував Микола Азаров. Після такого об’єму інвестицій, на думку прем’єр-міністра, Україна зможе вийти на ріст ВВП у 10%, досягнувши рівня 2007 року.
У першу чергу, відзначив Азаров, фінансуватимуть реалізацію великих інвестиційних проектів у аграрному комплексі, будівництво, розвиток інновацій, проекти з енергоефективності, а також авіа- та судобудівництво.
Щодо будівництва в урядовців є навіть конкретні "показники оперативності". Як заявив Сергій Тігіпко, оперуючи досвідом Грузії, уряд ставить за мету вп’ятеро скоротити терміни, протягом яких інвестор зможе отримати землю й почати будівництво. "Інвестор з грішми за 60 днів повинен почати будівництво", - додав Тігіпко.
Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас