Португалія представила план зменшення боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія представила план зменшення боргів

203
Прем'єр-міністр Португалії Жозе Сократеш заявив в середу, що необхідно вживати заходів "для захисту міжнародного авторитету країни".
Португальський уряд представив програму зі зменшення державного боргу, але з врахуванням вимог опозиційних партій. Як основні заходи пропонується скорочення витрат на чиновників, збільшення податків і подальше зниження державних витрат, аби зменшити високе боргове навантаження країни.
Ці заходи демонструють готовність уряду до боротьби з проявами боргової кризи, яка може зажадати міжнародного втручання для порятунку Португалії, як це вже робилося для порятунку Греції від банкрутства в травні. Проте, аби прийняти такі заходи, правлячій лівоцентристській Соціалістичній партії знадобиться згода опозиційних партій, які мають чисельну перевагу в парламенті і можуть блокувати зміну законодавства. Головна опозиційна Соціал-демократична партія заявила, що не підтримуватиме збільшення податків.
Уряд Португалії зібрався на незаплановане засідання Кабінету Міністрів, оскільки потрібно пояснити, якими шляхами належить вивести країну з фінансової кризи. Засідання довелося провести на день раніше, оскільки профспілки готові форсувати вуличні протести проти заходів жорсткої економії уряду. Лівоцентристський Соціалістичний уряд меншості також потребує інвестора, здатного зменшити побоювання з приводу здатності країни обслуговувати свій величезний борг.
Вартість запозичень на міжнародних ринках збільшилась в зоні євро в останні дні, тому що інвестори вимагають велику віддачу за ризик своїх вкладень в Португалії. В той же час, опозиційні партії відмовляються схвалити збільшення податків в 2011 році, закладене до державного бюджету, говорячи, що такими заходами можна задушити економічне зростання. Уряд, який не має досить голосів для проведення бюджету через парламент, заявив, що потребує додаткових прибутків, а також скорочень витрат для виконання поставлених цілей. Жозе Сократеш заявив, що подасть у відставку, якщо його бюджетна пропозиція буде відхилена.
Економіка Португалії є однією із найбільш уразливих в зоні євро після Греції. Хоча частка Португалії оцінюється менше 2% від валового внутрішнього продукту Єврозони, її фінансові труднощі можуть підірвати віру в стійкість спільної валюти. Дефіцит бюджету Португалії складав 9,3% ВВП торік. Це четвертий показник за розмірами у Єврозоні.
Президент Анібал Каваку Сильва провів зустріч з політичними партіями на цьому тижні, закликаючи їх дійти згоди із державного бюджету на 2011 рік, який є ключовим інструментом в зусиллях із відновлення фінансового здоров'я. Хоча президент не має виконавчої влади, глава держави може використовувати свій вплив, аби ослабити політичні тертя. Він в письмовій заяві підкреслив, що можливі "украй серйозні наслідки, які стануться в результаті політичної кризи на даному етапі", і закликав сторони знайти компроміс. Але лідер соціал-демократів Педро Пассос Коельо вже заявив, що його партія не відмовиться від своєї думки про збільшення податків.
За непідтвердженими повідомленнями відомо, що уряд хоче підняти податок з продажів до 23% з 21%. У травні уряд підвищив податок на прибуток від 1% до 5% і збільшив податок з продажів до 21% з 20%. Проте, підвищення відсоткових ставок і зростання безробіття - зараз близько 11% - прискорили кризу в державних фінансах.
Економічне зростання залишається анемічним. Банк Португалії повідомляє, що економіка скоротилася на 2,7% торік. Він прогнозує зростання на 0,9% цього року і 0,2% в 2011 році. Організація економічного співробітництва і розвитку прогнозує, що дефіцит бюджету знизиться до 7,4% від ВВП цього року, при цільовому показнику уряду у розмірі 7,3%. У доповіді ОЕСР очікується, що дефіцит зменшиться до 5,6% наступного року і досягне поставленого урядом завдання в 4,6%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас