Справжній Джеймс Бонд був карликом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справжній Джеймс Бонд був карликом

115
Прототипом літературного і кіноперсонажу Джеймса Бонда був агент британської розвідки MI-6 Уілфред "Біффі" Дандердейл, зріст якого не перевищував 160 см, а одне з перших завдань пройшло на території Росії, для чого розвідникові довелося переодягнутися в шкільну форму, пише The Daily Telegraph із посиланням на нову книгу, написану членом клубу, до якого входили Дандердейл і автор "бондіани" Ян Флемінг.
За словами автора, Стівена Сміта, Дандердейл був "життєрадісною і романтичною" натурою, але при цьому мав звички розбійника. Деякі з операцій, які йому довелося виконувати, також описані в першому офіційному літописі секретної служби, опублікованому минулого тижня.
Як пише Сміт, одне зі своїх перших завдань 19-річний Дандердейл, який служив в Королівському флоті, виконував в Одесі. Йому доручили дізнатись подробиці збірки російських підводних човнів, що використалися в період Першої світової війни. Юний шпигун висадився в одеському порту, переодягнутий в стару шкільну форму, і оселився в пансіоні при школі.
Завідуючий пансіоном мав зв'язки в доках, які допомогли отримати потрібну інформацію. В цей час Дандердейл ховався на горищі, вивчаючи латинь. Пізніше він отримав за це завдання винагороду. В майбутньому Дандердейл став досить забезпеченою людиною і віддавав перевагу дорогим костюмам і автомобілям.
Дандердейл помер у 1990 році в Нью-Йорку, куди він переїхав зі своєю третьою дружиною, повідомляє The Daily Telegraph. Для опису зовнішності Бонда, Флемінг, ймовірно, запозичив дані іншого британського шпигуна - Майкла Мейсона, який був набагато вищим Дандердейла і до того ж в армії був чемпіоном із боксу. Ім'я для свого героя Флемінг запозичив із довідника "Птахи Вест-Індії".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас