Комунальники збираються посадити всіх неплатників за ґрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комунальники збираються посадити всіх неплатників за ґрати

Казна та Політика
5104
Нове керівництво Києва знайшло можливість "вибити борги" із завзятих неплатників за житлово-комунальні послуги, які вже досягли півмільярда гривень. Від керівників жеків під загрозою звільнення вимагають масово подавати позови до судів. Причому, в своїх заявах працівники комунальних структур вимагатимуть не лише погасити відсотки за прострочені платежі, але і посадити боржників у в'язницю.
Чим обернуться нововведення київської влади для жителів столиці, з'ясовували журналісти порталу "Політика і гроші".
Боржників засудять
Жителі столиці продовжують нагромаджувати борги перед комунальниками. Так, за сім місяців 2010 р. власникам квартир в "комунальних" будинках було вручено 229,7 тис. нагадувань про необхідність погасити заборгованість на загальну суму 396,2 млн грн. Проте це не змусило населення платити: з жеками було укладено лише 3,014 тис. договорів про реструктуризацію заборгованості на загальну суму 12,5 млн грн.
З січня по липень обслуговуючі організації направили до районних судів столиці близько 3,6 тис. позовів на загальну суму 19,1 млн грн. І хоча реальної статистики про задоволення позовних заяв поки немає, комунальники констатують, що число реальних стягнень мізерне, адже не секрет, що левова частка рішень Феміди в нашій країні не виконується.
"Раніше неплатники могли затягувати розгляд позовів. Але, навіть не виконуючи судове рішення, людина практично нічим не ризикувала. У результаті впродовж декількох років за житлово-комунальні послуги платили лише половина киян. Решта заборгували станом на 1 липня 474 млн грн. Причому лише чверть цієї суми припадала на людей з боргом до 2 тис. грн., які не змогли сплатити рахунку вчасно з об'єктивних причин. Всі інші не хочуть розраховуватися за послуги з принципових міркувань і, користуючись безкарністю, не погашають борги роками", - розповідає директор КП "Головний інформаційно-обчислювальний центр" Станіслав Каплуненко.
Нове керівництво столиці придумало спосіб змінити ситуацію, що склалася, змусивши жеки активно судитися з боржниками. Причому, в неформальних розмовах в експлуатаційних конторах говорять, що якщо заборгованість жителів міста найближчими місяцями не скоротиться удвічі, то їх керівники позбавлятися своїх місць. У зв'язку з цим з кінця вересня комунальники почнуть масово подавати позови до суду.
Варто відзначити, що жеки мають ще одну можливість натиснути на неплатників. Цьому посприяє прийняття Парламентом змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", до Кримінального і цивільно-процесуального кодексів, які набрали чинності з 3 серпня цього року.
Законодавчі зміни дозволили істотно спростити механізм стягнення заборгованості. Зокрема, після подання заяви до суду за місцем мешкання боржника, представники Феміди повинні без судового засідання і виклику сторін розглянути дане питання протягом трьох днів.
Після цього копію судового наказу відправлять боржнику рекомендованим листом. Навіть якщо людини не було за цією адресою, днем отримання копії наказу вважатиметься дата на штемпелі листа, вказана в поштовому повідомленні про вручення. Починаючи з цього періоду, у жителя столиці є десять днів, щоб подати апеляцію. В цьому випадку розгляд справи проводиться вже на засіданні за участю всіх сторін процесу.
Якщо ж киянин не оскаржив рішення суду у відведений законодавством термін, то документ набирає законної сили і переходить під контроль Державної виконавчої служби. Віднині Феміда має право вимагати від власника квартири погасити борг з врахуванням індексу інфляції плюс 3% річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.
Неплатники-злочинці
Найнеприємніше ж для несумлінних платників за житлово-комунальні послуги, за словами старшого партнера юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Романа Марченка, - передбачена в законі кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду. "Тобто на людину, яка не сплатила за рішенням суду свої борги перед жеком, може бути накладений штраф у розмірі від 500 до 1 тис. неоподатковуваних податками мінімумів доходів громадян або його можуть позбавити свободи на термін до трьох років", - говорить Марченко.
Юристи вважають, що навіть поширення інформації про відповідальність за невчасний розрахунок з жеками призведе до масового погашення боргів без доведення справ до суду. "Оскаржити рішення суду про стягнення боргів за комунальні послуги буде доволі складно, адже знайти для цього підстави суддям буде складно", - вважають юристи.
Схожої точки зору дотримується і директор КП "УЖГ Шевченківського району" Андрій Щербина, на думку якого жекам досить підсилити роботу з досудового врегулювання спорів з боржниками. "У Шевченківському районі така робота була налагоджена ще півроку тому, і це дало плоди: близько 70% боржників погодилися погасити свою заборгованість або підписати договори про її реструктуризацію. В той же час, є боржники, які не хочуть платити за комунальні послуги принципово, тому на них були складені позови і відправлені до суду", - підкреслює він.
Кияни стали безправними
Намір чиновників зменшити заборгованість за житлово-комунальні послуги може обернутися проблемами для киян, які, по-суті, стануть безправними. Так, на думку заступника глави комісії Київради з питань ЖКГ Семена Борисенка, логічно, якщо аналогічні можливості в боротьбі за свої права отримали б і самі споживачі.
"Фактично жеки є постачальниками не лише житлових, але і комунальних послуг, за якість яких вони не відповідають. Довести ж в суді, що споживача не влаштовує, наприклад, тиск води чи температура теплоносія в трубах, киянин сьогодні не може. Виходить, що житель столиці повинен платити за них в будь-якому разі", - підкреслює Борисенко.
"Враховуючи низьку правову освіту наших громадян і невисокий рівень захисту їхніх прав з боку правоохоронних органів, ціною таких змін будуть долі сотень людей, в яких відберуть і квартири, і засоби для існування. Адже з часом ми, очевидно, почуємо про "злочинні організовані групи" у складі суддів, співробітників державної виконавчої служби, колекторів і тому подібне Але формально все, звичайно, буде згідно із законом - на розсуд суду!" - кажуть юристи.
Колекторів знову призвуть?
Про те, що місцева влада не завжди враховує інтереси жителів столиці, свідчать і їхні раніше озвучені наміри, згідно з якими з неплатниками комунальних послуг повинні були працювати не жеки, а колектори. Спеціалізованим компаніям надавалося два місяці, щоб в досудовому порядку врегулювати проблему виникнення заборгованості, після чого вони могли звернутися до суду, де інтереси міста мали представляти професійні юристи.
"Як всі вже зрозуміли, жеки судитися не можуть, та і не повинні вони це уміти. Тому кожен хай займається своєю справою: двірник підмітає, слюсар закручує гайки, а судиться - професійний досвідчений юрист", - розповідає директор Головного інформаційно-обчислювального центру Станіслав Каплуненко.
Та впродовж останніх двох років колекторські компанії вже встигли дискредитувати себе в очах громадськості. Дії співробітників непрофесійних компаній, які масово висвітлювали в ЗМІ, і створення окремих антиколекторських служб, змусили чиновників придумати інший спосіб впливу на боржників.
Як признаються в жеках, їм не допомагає ні вивішування списків злісних неплатників, ні погрози заборони виїзду за кордон. На їхню думку, кримінальна відповідальність може стати одним з дієвих важелів впливу на неплатників.
Варто відзначити, що під суд можуть попасти і свідомі жителі столиці, яким чиновники, наприклад, затягують оформлення субсидії, а платити за новими розцінками вони не в змозі. Наприклад, пенсіонерам можуть відмовити в допомозі, якщо у них в сім'ї числяться два автомобілі, причому автотранспорт може бути в непривабливому вигляді, а зняти його з обліку у них просто немає грошей. Відмовити в наданні субсидії може і соціальний інспектор, який виявив у домі дорогі вироби, вартість яких перевищує 9,7 тис. грн., хоча це можуть бути просто подарунки друзів або родичів.
"Ми з дружиною подали заяву на субсидію, і через декілька днів до нас прийшов інспектор. Він побачив новий холодильник і пральну машину, відзначивши, що їх вартість вище встановлених 9,7 тис. грн. Ми ж відповіли, що з покупкою нам допомогли діти, які живуть окремо", - розповідає пенсіонер Василь Цукатов.
Пенсіонерів не позбавили державної допомоги лише завдяки тому, що встановлена в їх квартирі техніка не нова і була випущена півтора роки тому. У зв'язку з цим їх можна викреслити із списку придбань, які були куплені за останній рік. Інші пенсіонери скаржаться, що інспектори навіть заглядали в їх холодильник і просили пред'явити чеки на покупки.
Перевірять навіть продукти в холодильнику
Подібні перевірки киянам організували з "легкої руки" Кабінету Міністрів України, пояснюючи це тим, що багато громадян отримують пристойну зарплату в конвертах і паралельно подають документи на пільги. Якщо при перевірці виявиться, що претендент на субсидію живе не по коштах, її анулюють з моменту призначення, і її одержувачам доведеться доплатити заднім числом за повною вартістю.
Не пустити інспектора в оселю, звичайно, можна, адже перевірка - не обов'язкова умова, але коли житель столиці звернеться по продовження субсидії, то йому натякнуть, що для цього необхідно показати своє житло. Юристи у свою чергу говорять, що подібні перевірки законні, проте чиновники не можуть вимагати від пенсіонерів відзвітувати щодо заробітної плати і майна їх дітей, які не живуть з батьками.
Максим Голубченко
За матеріалами:
Фiнансовий Захист
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас