Нацбанк влаштував свято боржника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк влаштував свято боржника

Казна та Політика
6034
Нацбанк пропонує внести зміни до закону про захист прав споживачів, згідно з яким валютні позики при реструктуризації будуть розділені на дві частини: сума валютного кредиту на момент видачі буде перерахована за діючим курсом на момент видачі кредиту (наприклад, 5 грн../$1).
Після цього буде проведено ще одне перерахування - за сьогоднішнім курсом. Різниця між цими двома сумами стане бланковим кредитом, термін погашення якого для позичальника віднесуть на кінець періоду. За словами директора юридичного департаменту НБУ Віктора Новікова, будь-який банк зможе скористатися цим шляхом реструктуризації кредиту, а може і не користуватися. "Нам потрібно попередити масові звернення до судів позичальників про визнання недійсними операцій через те, що кредит був виданий у валюті. Можливо, деякі з відчаю йдуть на такі позови. Тому ми запропонували по-іншому вирішувати цю проблему", - заявив чиновник.
Банкіри бачать кілька ризиків у такій ініціативі. Голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін вважає, що позичальники ухилятимуться від сплати такого кредиту. За його словами, умова про погашення другої частини позики наприкінці терміну дії кредитного договору може призвести до того, що під цю різницю банкірам спочатку доведеться формувати 100%-і резерви, а в кінці терміну кредиту - списувати його за рахунок капіталу. "Неодмінно будуть спроби позичальників уникнути виконання кредитних зобов'язань за таких сприятливих законодавчих умов", - говорить банкір.
Він навів приклад, до яких втрат може призвести подібна практика. "Допустимо, я узяв $200 тис. кредиту на покупку квартири за курсом 5 грн../$1. При курсі 8 грн../$1 він реструктурується так: мільйон гривень залишається кредитної заборгованості, забезпеченої іпотекою, а 600 тис. грн..- не забезпечені іпотекою. При цьому боржник повинен через 10 років, після закінчення договору, за один раз заплатити ці 600 тис. грн. Кредит бланковий. Якщо він не платить, то не платить. Квартиру можна на момент закінчення договору продати-перепродати-передарувати. І все! Банк залишається з бланковим кредитом на досить велику суму. І це на кредиті в $200 тис.! Але ми знаємо кредити і на більші суми", - зазначив Тимонькін.
Втім, деякі експерти убачають в подібній новині й інший підтекст - а саме, можливість для т.з. ВІПів ухилятися від сплати курсових різниць. "Зазвичай у нас можливість або неможливість використовувати норми закону застосовується лише віп-клієнтів, які таким чином отримають можливість уникнути виплат із валютних кредитів у зв'язку із зростанням курсу, а простим клієнтам така реструктуризація запропонована не буде", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. У свою чергу, голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук говорить, що такі побоювання безпідставні. "Зараз не той час, аби дозволити комусь не платити за рахунками", - стверджує банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас