Екс-головбух "Нафтогазу" Марія Кушнір буде екстрадована з Росії до України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-головбух "Нафтогазу" Марія Кушнір буде екстрадована з Росії до України

Кримінал
505
Кіровський районний суд Волгограда (Росія) своєю постановою задовольнив клопотання прокуратури Волгоградської області про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під варту і екстрадиції до України колишнього головного бухгалтера НАК "Нафтогаз України" Марії Кушнір. Про це сказано в повідомленні прокуратури Волгоградської області, розміщеному на офіційному сайті відомства.
Згідно з повідомленням, громадянку України М.Кушнір було затримано у вересні 2010 року співробітниками Управління ФСБ Росії по Волгоградській області на території Кіровського району Волгограда.
Як випливає з матеріалів, представлених правоохоронними органами України, М.Кушнір була виконуючою обов'язки директора департаменту бухгалтерського обліку і звітності - головного бухгалтера НАК "Нафтогаз України".
"З використанням свого службового становища на користь третіх осіб вона підписала бухгалтерську документацію про оприбутковування належного газу "РосУкрЕнерго" об'ємом 11 млрд. куб. м на суму 1,7 млрд. дол. Тим часом, згідно з даними "Нафтогазу України", документи, що послужили підставою для оприбутковування даної партії газу, посадовими особами компанії не оформлялися і не підписувалися", - сказано в повідомленні прокуратури.
Рішенням Стокгольмського арбітражного суду від 8 червня 2010 року українська компанія повинна повернути швейцарському трейдеру вилучені 11 млрд. куб. м газу і передати як неустойку ще 1,1 млрд. куб. м газу. М.Кушнір в Україні заочно пред'явлено звинувачення за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за зловживання службовим становищем, що спричиняє тяжкі наслідки.
Також в повідомленні вказано, що в даний час М.Кушнір перебуває в Слідчому ізоляторі №1 Волгограда і незабаром буде екстрадована на територію України.
Як повідомлялося, 8 червня ц.р. Арбітражний інститут Стокгольмської торгівельної палати зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути компанії RosUkrEnergo (Швейцарія) 11 млрд. куб. м газу і надати додатковий об'єм газу в розмірі 1,1 млрд. куб. м як неустойка за порушення умов контракту. Крім того, суд зобов'язав "Нафтогаз" заплатити RosUkrEnergo 197 млн. дол. за порушення контракту.
На початку червня СБУ порушила справу за фактом нанесення збитку державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.
У даній справі звинувачення були пред'явлені колишньому першому заступнику голови НАК "Нафтогаз України" Ігорю Діденку, екс-керівнику Державної митної служби Анатолію Макаренку і колишньому заступнику начальника Енергетичної регіональної митниці Тарасу Шепітьку.
8 вересня ц.р. колишній перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов як свідок побував на допиті в СБУ у зв'язку зі справою компанії RosUkrEnergo.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас