Японія і ризики нової азійської кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія і ризики нової азійської кризи

Казна та Політика
1864
Європейська боргова криза змусила багатьох замислитися про проблеми сектора суверенних позик. Активне бюджетне стимулювання призвело до втрати довіри інвесторів до периферійних європейських країн з високими дефіцитами бюджетів та негативними платіжними балансами.
Японія є лідером серед країн Великої Сімки за рівнем державного боргу до внутрішнього валового продукту (904 трлн. єн або $ 10 трлн. на кінець червня 2010 року). Щодо ВВП, борг країни досяг рівня 190%. Доходи японського бюджету склали лише 48 трлн. єн, витрати - 92.3 трлн. єн, при розмірі ВВП 475.2 трлн. єн. Зовні ситуація жахлива, але у цієї країни є свої особливості, які вигідно відрізняють її від інших держав з високими рівнями державного боргу.
Перше, що варто враховувати - це чистий борг (без урахування резервів пенсійних фондів та валютних резервів), який складає близько 110% ВВП і несе в собі ризикову складову (вкрай велике значення, але нижче боргу Греції). Другою особливістю є той факт, що власниками більшої частини позики є японські банки, домогосподарства, страхові компанії і пенсійні фонди. Із загального обсягу випущених облігацій за підсумками 2008 року тільки 6.8% тримали нерезиденти.
Це вигідно відрізняє Японію від таких країн, як Греція, де значна частина боргу зосереджена в руках іноземних інвесторів та банків. Активізація Китаю на ринку облігацій країни висхідного сонця, звичайно, підвищила цей рівень у 2009-2010 роках, але не так істотно, щоб ризики Японії зросли, тим більше що китайські покупки - це довгострокові інвестиції резервів, які досягли $ 2.5 трлн.
Низька залученість іноземного капіталу практично знімає ризик втечі іноземців з японського боргового ринку. Варто пам'ятати, що "грецька криза" розпочалася з масового розпродажу афінських позик з боку швейцарських банків (у 4 кварталі 2009 року вони позбулися від грецьких боргів на $ 60 млрд.).
Основні ризики зосереджені у внутрішньому секторі Японії і пов'язані із погіршенням ситуації в економіці, що скорочує можливості збільшення накопичень. Дефіцит бюджету країни в 2010 році склав близько 9.3% від ВВП, у кризовий рік - 11.2%. Японську економіку в даний період підтримав попит з боку Китаю.
Але на тлі уповільнення американської економіки, слабкого попиту з боку Європи (і зростання цінової конкурентоздатності Єврозони, внаслідок падіння євро) і охолодження китайської економіки, зростають ризики для економіки Японії. Основним чинником, який може дестабілізувати сектор державного боргу, є падіння доходів домогосподарств.
Суть полягає в тому, що японці традиційно зберігають значну частину своїх доходів та інвестують їх безпосередньо (або за допомогою банківського сектору) у державні облігації та іноземні активи. За останні два роки норма заощаджень склала 26% від наявних доходів, причому ця цифра включає кризовий період, в який безробіття зросло, а зарплати знижувалися. Свою роль тут зіграв японський менталітет: компанії вважали за краще не розлучатися з працівниками після провалу промисловості на 35%, а зафіксували скорочення прибутків.
Джерелом високих доходів (що дозволяють при підтримці стійкого рівня життя тримати високу норму заощаджень) виступає потік капіталу до країни у вигляді доходів від експорту та інвестицій. За останні 12 місяців позитивне сальдо поточного рахунку платіжного балансу Японії склало 16 трлн. єн, або $ 175 млрд., з яких близько двох третин - інвестиційні доходи, близько третини - чистий експорт. Саме з цієї причини для економіки ключове значення має курс єни, зростання якого знижує прибуток від зовнішніх вкладень (і знецінює накопичення японців), а також позбавляє японську промисловість конкурентоздатності (що несе ризики зростання безробіття).
Чиста зовнішня інвестиційна позиція складає $ 2.9 трлн., причому рівно стільки ж нараховують портфельні інвестиції в закордонні активи. Згідно з опитуваннями уряду, близько 40% японських компаній планують переносити виробництво в інші країни, якщо курс національної валюти продовжить залишатися на рівні 85 єн за долар.
Ситуація зі станом японської економіки та перспективами сектора держфінансів зараз стає складнішою: Центробанк і уряд не можуть нічого протиставити зростанню єни. Початок інтервенцій спровокує приплив спекулятивних капіталів, а схильність японців до скорочення зовнішніх інвестицій при зростанні єни тільки збільшить обсяги покупок національної валюти. У підсумку, може повторитися ситуація 2003 року, коли Банк Японії змушений був піти переможеним, а також нещодавнє "побиття" Національного банку Швейцарії (який припинив інтервенції, зазнавши пристойного збитку, але швейцарський франк все одно злетів до історичного максимуму).
Ніяк не втручатися у ситуацію Мінфін і Банк Японії також не можуть, тому що негативні настрої на світових фінансових ринках та погіршення економічної ситуації змушують скорочувати зовнішні інвестиції, а компанії вивозити виробництва, щоб хоч якось утримати свої ринки збуту. Останні заходи з нарощування кредитування банків на 10 трлн. єн ($ 117 млрд.) з боку Банку Японії і додаткове бюджетне стимулювання з боку уряду в розмірі 920 млрд. єн істотно ситуацію не змінять.
Протистояти зростанню валюти, швидше за все, вдасться тільки спільними зусиллями Банку Японії, ЄЦБ і ФРС. Якщо ж ситуація не зміниться, світова економіка продовжить сповільнювати темпи зростання, а розвинені країни - сповзати у рецесію, то ми побачимо прискорення зростання єни, з подальшою дестабілізацією економічної, а за нею і фінансової системи Японії.
На сьогоднішній день боргову кризу в США вдалося перевести у повільну стадію: труднощі не вирішені, а економічні перспективи вкрай сумнівні. Наступну за нарощуванням дефіцитів бюджетів криза суверенного боргу в Європі вдалося стабілізувати, але проблеми лише відстрочили: внутрішні дисбаланси продовжують зростати, економіку підтримує валюта, яка різко подешевшала.
Фактор валютних курсів в Азії може вийти на перший план: посилення протекціонізму відносно Китаю і зростання цінової конкурентоспроможності Європи на тлі явних труднощів у країні сонця, що сходить, у зв'язку із зростанням єни, будуть сприяти зростанню ризиків дестабілізації ситуації в азійському регіоні.
Судячи із проблем Японії, ризиків кредитного сектора Китаю, зростання протекціонізму в США, бульбашки на ринку нерухомості Австралії та сильної залежності сходу від динаміки світової економіки, можна зробити висновок, що економічні та фінансові ризики зміщуються в азійський регіон.
Єгор Сусін
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас