Формулу порятунку євро знайшли у винному погребі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формулу порятунку євро знайшли у винному погребі

Валюта
943
Оглядачі The Wall Street Journal відтворюють хронологію складних переговорів європейської влади і регуляторів про порятунок євро на піку кризи. У травні на тлі краху ринків глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше зібрав неформальну нараду управляючої ради ЄЦБ у винному погребі старовинного замку Паласіо Да Бакальоа на південь від Лісабона.
В оточенні пляшок бордо керівники банку протягом 45 хвилин обговорювали пропозиції про купівлю облігацій центробанком. Така міра дозволила б підтримати ослаблені кризою держави єврозони і виконати побажання деяких країн, зокрема Франції, яка наполягала на вирішальній ролі ЄЦБ в порятунку євро. Але це похитнуло б довіру до європейського центробанку як до незалежного інституту, який не піддається політичному тиску, а авторитет ЄЦБ - запорука успіху євро. В той же час, якщо нічого не робити, можна спровокувати обвал валютного союзу.
Думки учасників вечері в Лісабоні по ходу обговорень розділилися. Представники Німеччини прирівняли покупку облігацій до включення друкарського верстата, що, на їхню думку, спровокує зростання інфляції. У результаті цей дуже спірний крок визнали крайнім засобом, пише The Wall Street Journal.
Варто відзначити, що до моменту зустрічі в Лісабоні 6 травня єврозона переживала гостру кризу. За два тижні до цього прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу через національне телебачення звернувся по допомогу до європейського співтовариства. Після довгих обговорень лідери Європи і МВФ погодили кредит Греції на 110 млрд євро проти раніше озвученої суми в 45 млрд євро.
Незважаючи на обмовки Німеччини, більшість присутніх на вечері були готові діяти. Але для дотримання принципу незалежності було вирішено відкласти офіційне рішення доти, доки уряди держав єврозони не приймуть крутих заходів на своєму рівні. Учасники зустрічі сподівалися, що необхідні дії насправді будуть зроблені після відкритого застереження Тріше про небажаність крайніх заходів.
На тлі різкого обвалу індексу Dow Jones і загрози масових продажів на європейських майданчиках глави центробанків боялися, що коментарі Тріше посилять загальну паніку. (Тоді ще не було відомо, що падіння американського ринку було частково пов'язане зі збоєм комп'ютерної системи на NYSE). За підсумками неформальної вечері керівники вирішили обійтися без публічних заяв. Наступного дня, в п'ятницю, лідери єврозони мали на зустрічі в Брюсселі схвалити пакет допомоги Греції.
Президент Франції Ніколя Саркозі закликав своїх колег підтримати його ініціативу: потрібно негайно оголосити про створення великого фонду екстреного фінансування, коштів якого буде достатньо для запобігання дефолту в будь-якій з країн євроблоку. Канцлер Німеччини Ангела Меркель визнавала необхідність рішучих дій, але розуміла, що в своїй країні їй буде важко обґрунтувати збільшення навантаження на платників податків ради порятунку бідуючих сусідів. Не добившись від Саркозі конкретики, Меркель відмовилася підтримати його план, повідомляє The Wall Street Journal.
Тріше в Брюсселі виступив з черговим застереженням: наступною жертвою кризи може стати Португалія, на підтвердження він показав лякаючий графік португальських облігацій, які повторюють динаміку грецьких.
Ризикуючи завести переговори в безвихідь через протистояння Німеччини і Франції, голова ЄС Херман Ван Ромпей в останню мить добився компромісу: європейські лідери оголосять про швидке створення загальноєвропейського "стабілізаційного фонду", його конкретні параметри обговорюватимуться у вихідні на зустрічі міністрів фінансів блоку, а до відкриття ринків у понеділок буде зроблено детальну заяву.
Після цього під час телефонних переговорів з Саркозі канцлер Меркель несподівано погодилася, що необхідно створити в єврозоні екстрений фонд обсягом 500 млрд євро, пише The Wall Street Journal. Таким чином, вважала вона, вдасться відновити довіру на ринку. При цьому Меркель висловлювала побоювання, що наявність джерела екстреного фінансування заохочуватиме нерозсудливу фінансову політику з боку членів єврозони, крім того, подібний фонд може не схвалити Верховний суд Німеччини. Тому Німеччина висунула тяжкі умови: екстрені кредити видаватимуться при одноголосному схваленні всіх країн єврозони, буде передбачено участь МВФ, фонд буде тимчасовим і він не формуватиметься за рахунок загальноєвропейських облігацій.
В неділю, 9 травня, був підписаний попередній проект угоди, який абсолютно не відповідав пропозиціям Німеччині. Екстрений фонд передбачалося сформувати за рахунок загальноєвропейських облігацій, а для виділення коштів наказувало лише схвалення більшості представників єврозони. Крім того, участі МВФ не передбачалося і термін функціонування фонду не був обмежений. До наступного ранку Німеччині належало відкинути і змінити більшість з прописаних в документі умов.
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле був госпіталізований. Його заступник Йорг Асмуссен не має повноважень, щоб підписувати міждержавний проект на 500 млрд євро, повідомив, що Шойбле не зможе бути присутнім на засіданні. Без фінансової потужності Німеччини нарада була б марною.
В ситуації, що склалася, з Берліна до Брюсселю був направлений міністр внутрішніх справ Томас де Мезьєр, який, на думку Меркель, зміг би жорстко відстоювати лінію Німеччини в ЄС.
Він прибув до Брюсселя о 20:30, тобто на затвердження проекту залишалося лише декілька годин до відкриття ринків в Азії. Де Мезьєр твердо відстоював інтереси Німеччини. Окрім виключення основних умов Єврокомісії, він вимагав посилити фіскальні нормативи в єврозоні.
Глибоко вночі за посередництва голландської сторони міністри нарешті досягли компромісу. Перші 60 млрд євро було вирішено залучити до фонду за допомогою запозичень. Основна маса коштів повинна акумулюватися через спеціально заснований на три роки інститут, зареєстрований в Люксембургу. Ця організація в разі кризи надаватиме кредити країнам, що мають потребу, залучаючи гроші від розміщення облігацій, погашення яких буде гарантовано урядами країн єврозони, повідомляє The Wall Street Journal.
За лічені хвилини до відкриття торгів до Токіо всі сторони прийняли новий проект угоди. Завдяки цьому вдалося заспокоїти паніку на ринках.
Сьогодні, через чотири з гаком місяці, докорінні проблеми грецької кризи не вирішені, немає навіть централізованого органу для координації національної політики оподаткування і витрат, пише The Wall Street Journal. У останні тижні в центрі уваги фінансових ринків Ірландія і Португалія. Залишаються сумніви з приводу платоспроможності банків на периферії єврозони. Всі вони залежать від щедрості ЄЦБ. Незважаючи на те, що програму купівлі облігацій Тріше називав тимчасовою мірою, вона не лише не припинилася, але і була розширена в останні тижні.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас