Об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу України" не на користь українського великого бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу України" не на користь українського великого бізнесу

Енергетика
113
Об'єднання ВАТ "Газпром" (РФ) і Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" суперечить інтересам українського великого бізнесу, вважають експерти газового ринку.
"Після такого злиття "Газпром" отримає важелі для поглинання промисловості, в першу чергу, хімічної та металургійної", - відзначив директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар на прес-конференції в Києві.
У свою чергу, експерт з енергетичних питань Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко підкреслив, що, в разі об'єднання газових компаній всі великі активи України будуть поглинені російською економікою і від української державності залишаться лише атрибути.
Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Микола Азаров не допускає можливості злиття газових монополістів Росії і України - "Газпрому" і "Нафтогазу України".
Навесні керівництво Росії запропонувало об'єднати "Газпром" з "Нафтогазом України". Як перший крок такої операції було запропоновано створити на паритетних умовах спільне підприємство, до якого з українського боку увійшли б активи видобувні й транспортні, а з боку "Газпрому" - родовище аналогічної вартості.
"Газпром" вже представив українським партнерам перелік родовищ, які можуть бути внесені до СП. Це можуть бути як родовища Західного Сибіру, так і півдня Росії.
За словами експертів газового ринку, основним із запропонованих російською стороною активів є Астраханське родовище, природний газ з якого містить значний відсоток сірки і вимагає попередньої переробки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас