МВФ непокоїть різке зростання зарплат в Білорусії напередодні виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ непокоїть різке зростання зарплат в Білорусії напередодні виборів

Казна та Політика
527
Підвищення зарплат в Білорусії на третину напередодні президентських виборів загрожує збільшенням дефіциту торгівельного балансу, може підстебнути інфляцію і, до того ж, суперечить домовленостям з Міжнародним валютним фондом, заявила Reuters глава представництва МВФ в Мінську Наталія Колядіна.
В понеділок білоруський уряд повідомив про підвищення з 1 листопада на третину базової зарплатної ставки і на 55% - мінімальної заробітної плати, що дозволить збільшити середню зарплату в країні до $500 з нинішніх $380.
Білоруський президент Олександр Лукашенко 19 грудня в четвертий раз побореться за президентський пост. Він відкинув звинувачення в передвиборному характері підвищення зарплат.
МВФ не знайшов інших причин.
"Ми не бачимо економічних підстав для такого значного зростання заробітної плати. Зростання зарплат має відповідати зростанню продуктивності праці... Мені не зрозуміло, чим пояснюється таке істотне підвищення", - відмітила Колядіна.
МВФ, що підтримав Мінськ в кризу кредитом на $3,5 млрд., не раз хвалив економічну політику влади, зокрема, за девальвацію білоруського рубля на початку 2009 року, розширення коридору його коливань і скорочення бюджетних витрат.
Останнім часом фонд почав говорити, що білоруська влада не дуже квапиться з проведенням обіцяних реформ.
"В рамках програми передбачалося певне зростання зарплат і пенсій. Проте таке значне підвищення, безумовно, не відповідає нашим домовленостям", - сказала Колядіна.
Нинішнє підвищення є найзначнішим за останні роки і, як раніше оцінювала влада, вимагатиме додатково близько семи трильйонів білоруських рублів і збільшення дефіциту бюджету до 3,0 з 1,5%.
"Це (підвищення зарплат) призведе до зростання внутрішнього попиту і зростання попиту на імпортні товари і послуги... Це означає розширення дефіциту бюджету і зміну структури витрат бюджету... Уряду потрібно буде генерувати доходи, щоб фінансувати додаткові витрати, а це сповільнить зниження податкового навантаження", - сказала Колядіна.
Дефіцит торгівельного балансу Білорусії за січень - липень склав $4,2 млрд., скоротившись на $90 млн. в порівнянні з кризовим минулим роком.
Білорусія, яка окрім кредиту МВФ отримала великі позики від Світового банку, уряду Росії і розмістила євробонди на мільярд доларів, за останні два роки збільшила свій зовнішній борг більш ніж в два рази - до $8,5 млрд.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас