Мінпаленерго жалісливо поглядає наліво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаленерго жалісливо поглядає наліво

Енергетика
677
Для цього український ринок повинен стати привабливим і доступним для виробників блакитного палива з інших країн. Крім того, на думку експертів, важливішими для розвитку української економіки будуть цілі, пов'язані із розвитком вітчизняної газодобувної галузі.
Глава Мінпаленерго Юрій Бойко заявило, що Україна може відмовитися від імпорту російського газу, але для цього, за його словами, необхідно, аби якась європейська компанія запропонувала постачати на український ринок паливо за цінами нижче, ніж в російського холдингу. "Ми приймемо (цю пропозицію), і вона (компанія) постачатиме газ. Ми можемо купувати газ не лише в "Газпрому", а в того, у кого вигідніше", - зазначив Юрій Бойко. Проте, додав він, "на жаль, сьогодні немає інших пропозицій".
Відсутність "інших пропозицій" експерти пов'язують із причинами як політичними, так і економічними. "Енергетичний сектор в будь-якій країні пов'язаний з державною політикою і державними пріоритетами. Тому український уряд повинен чітко чітко демонструвати на міжнародному рівні свою прихильність диверсифікації енергопостачань і готовність розширювати співпрацю в цьому напряму з іншими компаніями, окрім російських", - сказав Бартош Вертігов, аналітик британської інвесткомпанії EStar Capital.
Він вважає, що якщо український газовий ринок буде реформований і лібералізований, то іноземні виробники газу будуть серйозніше аналізувати його можливості. Проте їх співпраця з Україною може бути успішною лише в тому випадку, якщо український уряд забезпечать підтримку таких ініціатив на політичному рівні.
Також, на думку Бартоша Вертігова, позитивним сигналом для іноземних постачальників газу стало затвердження програми економічних реформ, в якій вказано, що до кінця 2012 р. планується перейти на єдині внутрішні ціни на природний газ з ліквідацією перехресного субсидування. Тарифи передбачається збільшити до "економічно обґрунтованого рівня". "Якщо цей план дійсно буде втілений в життя, то привабливість українського ринку для газодобувних компаній істотно зросте", - зазначив експерт.
Вартість газу - це також один з найважливіших чинників, який, на думку експертів, повинен стимулювати розвиток видобутку українського газу. Як повідомляли, недавно перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що протягом найближчих 10 років Україна повинна збільшити видобуток газу удвічі - до 40 млрд. куб. м в рік. Раніше подібні програми приймалися й іншими урядами, але вони так і не були реалізовані: правила роботи газодобувної галузі, які формувалися роками, як виявилось, змінити і удосконалити непросто.
Однак ситуація може покращитись, якщо Київ стане виконувати зобов'язання, які узяв на себе в різний час в політичних документах, підписаних з Брюсселем. Ці зобов'язання стосуються запровадження ринкових принципів в паливно-енергетичному секторі і розширення співпраці з ЄС в цьому секторі. "Фактично Київ вже неодноразово подавав сигнали, що саме відносини із ЄС та США для України пріоритет, а Москва - просто важливий партнер. Хоча півроку тому було чітке відчуття, що Україна і Росія мають намір міцно дружити проти західних країн", - вважає Сергій Дубов з ДІК "Профіт Гарант". Він також відзначив важливість розробки і прийняття прозорих правил ліцензування торгівлі газом на українському ринку для іноземних компаній і умов видобутку газу на вітчизняних родовищах, без яких привабливість України для іноземних постачальників і виробників газу знижується. На думку експерта, зараз інвесторів відлякують, перш за все, високі витрати на розробку родовищ при порівняно низьких цінах на газ, а також що триває вже декілька років організаційно-правова плутанина у сфері надання ліцензій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас