Міністри ЄС так і не вирішили долю ГМО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри ЄС так і не вирішили долю ГМО

236
Міністри з питань сільського господарства і рибальства Європейського Союзу на вчорашньому засіданні в Брюсселі так і не змогли домовитися щодо прав на заборону вирощувати генетично модифіковане продовольство. Враховуючи довгу відсутність консенсусу серед країн-членів з приводу доступу на ринки гм-продукції, Єврокомісія виступила з пропозицією передати право країнам - членам ЄС самостійно забороняти вирощувати гм-рослини на всій їх території або на її частині, зберігаючи при цьому загальноєвропейське право на вільне переміщення гм-продукції, що повністю відповідало б вимогам Світової організації торгівлі. Проти пропозиції Єврокомісії, перш за все, виступили Італія та Франція.
"Італія не підтримує пропозицію... Кожен для себе підірве таким чином основи Загальної сільськогосподарської політики ЄС", - заявив із цього приводу міністр сільського господарства Італії Джанкарло Галан.
"Франція хоче спільне рішення", - підтримав його французький колега Брюно Лемер. Великобританія та Іспанія також виступили проти перекладання Єврокомісією відповідальності на країни - члени ЄС.
На сьогодні вирощування гм-рослин в Європі залишається вельми обмеженим. При цьому в 6 країнах - членах ЄС заборонено вирощувати гм-кукурудзу Mon 810 - в Австрії, Франції, Німеччині, Греції, Угорщині і Люксембурзі. У Польщі заборонено вирощувати будь-яку гм-продукцію.
В 2009 році у всьому світі гм-рослини вирощувалися на 134 млн га, при цьому в країнах-членах ЄС гм-модифікована кукурудза Mon 810 вирощувалася лише на 95 тис. га, що на 11,2% менше, ніж в 2008 році, коли гм-кукурудза вирощувалася на площі 107 тис. га.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас