"Ъ": Долар вичерпав кредит довіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Долар вичерпав кредит довіри

Валюта
5029
Директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков представив журналістам нову редакцію проекту закону, покликаного захистити права кредиторів і споживачів фінансових послуг. Спочатку цей документ враховував лише інтереси банків, але після доопрацювання до нього були включені норми, що захищають клієнтів банків. Пропонується доповнити ст.11 закону "Про захист прав споживачів" нормою про те, що "надання (здобуття) споживчих кредитів в іноземній валюті на території України забороняється".
Під споживчим кредитом мається на увазі кредит фізичної особи на свої потреби - від готівки до іпотеки. Проектом закону виключається також право банку змінювати кредитну ставку залежно від зміни облікової ставки НБУ. Їм заборонять відмовляти клієнтам в достроковому поверненні кредиту і стягувати з позичальників додаткові платежі за його погашення.
Валютне кредитування населення, згідно із законом №1533-VI, заборонено з 24 листопада 2009 року до 1 січня 2011 року. Виняток становлять валютні кредити на лікування і навчання за кордоном. "Ми, в принципі, пропонуємо продовжити норму закону, що діє, який тимчасово ввів заборону на надання валютних кредитів, - сказав Віктор Новіков.- Дії Нацбанку спрямовані не на захист конкретних банків, а на стабільність банківської системи і вкладників банків".
Заступник голови правління Правекс-банку Віктор Гладкий вважає, що продовженням заборони Нацбанк має намір знижувати доларизацію економіки. Проте фінансисти вважають, що відмова від масового валютного кредитування не вигідна ні банкам, ні економіці.
"Банківська система зазнає великих збитків, кредитний портфель в реальних цінах не зростає, в 2009 році він впав на 20%, - говорить голова правління 'Райффайзен Банк Аваль' Володимир Лавренчук.- Якщо зараз ми плануємо підняти економіку на 5%, а наступного року - на 10%, то необхідні ін'єкції - масове фінансування учасників ринку. Кредитування в національній валюті не може бути адекватне валютному через те, що ставки в гривні не скоро стануть настільки ж доступними". За даними компанії "Простобанк Консалтинг", ставка з річних вкладів у доларах (6,8%) зараз удвічі нижча, ніж в гривні.
Нововведення позбавить банки з іноземним капіталом можливості швидкого зростання - вони могли б отримувати дешеві валютні кредитні лінії від материнських банків, але не хочуть брати на себе валютні ризики в разі видачі позик в гривні.
"Заборона не стане унікальною в банківській практиці, тому що такий досвід існує в інших країнах, - говорить пан Гладкий.- Ми бачимо, до чого призвело валютне кредитування в масштабах країни: спочатку воно дало поштовх, а потім - різке гальмування. Можливо, для нас прийнятніший стабільний розвиток, хай і не такий швидкий. Заборона на валютний роздріб активізує іпотечні та інші довгострокові програми кредитування в гривні".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас