"Ъ": Середня зарплата українців знизилась на 3,7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Середня зарплата українців знизилась на 3,7%

Казна та Політика
715
Середня зарплата в серпні знизилася на 87 грн., або на 3,7%, - до 2280 грн., повідомили вчора в Держкомстаті. Невелике зниження рівня оплати праці в серпні є традиційним і викликане відпускними виплатами в червні-липні. Проте минулого місяця воно співпало із прискоренням щомісячної інфляції до 1,2%, внаслідок чого реальна зарплата в серпні знизилася на 4,8%. Втім, до рівня серпня 2009 року вона зросла на 12,3%, номінальна зарплата - на 21,1%.
Найбільше зниження офіційних зарплат Держкомстат зафіксував у фінансовому секторі (-339 грн.), освіті (-325 грн.) і сільському господарстві (-120 грн.). Зарплати в промисловості знизилися в середньому на 38 грн: найбільшим стало зниження в металургії (-278 грн.) на тлі зростання окладів у виробництві коксу (+161 грн.), добувн галузі (+76 грн.) та будівництві (+68 грн.).
За оцінками експертів, традиційна для серпня корекція фонду оплати праці була посилена спадом в окремих галузях. "Для серпня характерне невелике зниження рівня середньої зарплати, викликане сезонним погіршенням оплати праці в сільському господарстві і деяких держсекторах", - зазначає економіст ДІК Astrum Investment Management Олексій Блінов.
"Зниження рівня оплати праці в металургії стало реакцією на несприятливу зовнішню кон'юнктуру в літні місяці. Проте вересень сприятливий для металургії, а отже, найближчими місяцями галузь продемонструє нехай і невелике, але зростання зарплат", - уточнює аналітик ГИК Dragon Capital Олена Белан.
Однак аналітик ДІК Eavex Capital Іван Дзвінка вважає, що реального зниження зарплат в металургії не було: "Швидше можна говорити про протилежну тенденцію: влітку в галузі поновилося прийняття людей на роботу, але їх брали на меншу зарплату, ніж прийнятих раніше, що трохи знизило загальний показник по галузі". Збільшення кількості працівників не підтверджується офіційними даними Держкомстату. У червні-липні їх чисельність на підприємствах металургії знизилася на 0,2-0,3% - до 338,4 тис., а в серпні - не змінилася.
Протилежна ситуація спостерігалась у нафтопереробці - в серпні зарплати в галузі зросли на 161 грн. "Влітку був запущений Лісичанський нафтопереробний завод, також збільшили потужність західноукраїнські НПЗ. Все це забезпечило зростання зарплат", - вважає заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. Але річне зростання середньої зарплати в галузі на 18,8% виявилося мінімальним серед всіх галузей промисловості. Найбільші темпи зростання зарплат зафіксовано у машинобудуванні (у виробництві транспортних засобів оклади збільшились за рік на 39,6%, у виробництві обладнання - на 35,1%).
Вже з вересня зростання середньої зарплати може повністю компенсувати серпневий спад. Окрім поліпшення зовнішньої кон'юнктури для експортно орієнтованих підприємств, на зростання зарплат у найближчі місяці має вплинути підвищення з 1 жовтня мінімальної зарплати з 888 грн. до 907 грн. "Швидше за все, за підсумками вересня розмір середньої зарплати досягне рівня липня, а до кінця року ми навіть можемо вийти на показник 2700 грн.", - прогнозує Блінов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас