Центробанки знижують обсяги продажу золота на тлі зростання його вартості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки знижують обсяги продажу золота на тлі зростання його вартості

Банківські метали
313
Центральні банки, які беруть участь у договорі про регулювання операцій державних інститутів з дорогоцінним металом, і Міжнародний валютний фонд (МВФ) продали за рік, що завершився 26 вересня, 94,5 тонн золота, що є мінімальним показником з моменту підписання угоди в 1999 році, свідчать дані World Gold Council.
Центральні банки країн єврозони продали за рік 6,2 тонни золота, при цьому "лідерами" в списку стали Німеччина, Греція і Мальта. Таким чином, даний показник на 96% менше обсягу золота, проданого центральними банками країн економічного і валютного союзу за попередній річний період - 142 тонни. МВФ за рік, що завершився 26 вересня, продав 88,3 тонни дорогоцінного металу.
Річний обсяг продажу європейськими країнами золота неухильно знижується з 2006 року.
Угода центробанків країн світу про операції на ринку золота була розроблена більше десяти років тому через побоювання того, що нескоординовані продажі ведуть до флуктуацій на ринку золота і збивають ціну на дорогоцінний метал. Золото в лютому 2001 року подешевшало до 253,83 долара за тройську унцію проти 850 доларів за унцію в 1980 році. Історично максимальна ціна на золото 1300,07 долара за унцію була досягнута на торгах 24 вересня поточного року, і аналітики упевнені в продовженні підвищувальної тенденції на ринку у зв'язку з вірогідним подальшим ослабленням долара.
Підписантами угоди на даний момент є Європейський центральний банк, Бельгія, Німеччина, Ірландія, Греція, Іспанія, Франція, Італія, Люксембург, Нідерланди, Австрія, Португалія, Фінляндія, Швеція, Швейцарія, Словенія, Кіпр, Мальта і Словаччина. Країни, які підписали договір, зобов'язалися обмежити загальний обсяг річного продажу золота до 400 тонн з раніше існуючого обмеження в 500 тонн.
З початку 2010 року золото подорожчало на 16%. Золото може продемонструвати зростання вартості десятий рік поспіль, що буде найтривалішим періодом збільшення ціни металу, принаймні з 1920 року. Дорожчання золота останніми роками було викликане наростанням нестабільності в світовій фінансовій системі, економічною кризою, а з початку поточного року головним драйвером зростання цін на цей метал стала боргова криза в Європі.
Під час кризи в економіці золото набуває особливої популярності у інвесторів, які розглядають його як надійнішу альтернативу нестабільним валютам і схильним до серйозних коливань акціям компаній.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас