Президент Косово подав у відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Косово подав у відставку

Казна та Політика
196
Сьогодні, 27 вересня, президент Косово Фатмір Сейдіу пішов у відставку.
Як повідомляє Reuters, це рішення викликане вердиктом конституційного суду Косово, який в п'ятницю постановив, що Сейдіу порушив конституцію держави, зберігши за собою пост керівника політичної партії Демократична ліга Косово після обрання президентом в 2006 році. У рішенні суду сказано, що поєднувати дві ці посади забороняє законодавство.
Відзначимо, що Сейдіу удруге був вибраний президентом Косово в 2008 році. Глава держави обирається в парламенті і не наділений серйозними повноваженнями, проте місцеві оглядачі відзначають, що відставка президента Косово може дестабілізувати ситуацію напередодні переговорів про статус краю з Бєлградом.
Нагадаємо, на початку вересня влада Сербії погодилася внести поправки в запропонований проект резолюції ООН з питання майбутнього краю Косово, що відокремився. Бєлград пішов на поступки, яких вимагали в Брюсселі.
В 2008 році парламент Косово в односторонньому порядку проголосили незалежність від Сербії. Суверенітет краю визнали 70 з 192-х держав-членів ООН. В той же час, Росія, Китай, Іспанія і деякі інші країни відмовилися визнати самопроголошену державу.
22 липня Міжнародний суд ООН виніс консультативну ухвалу з питання незалежності Косово. Згідно з нею, декларація про незалежність краю не суперечить міжнародному праву. В той же час, суд не висловив думки про наслідки прийняття декларації і не вказав на те, що одностороннє відділення Косово відповідає міжнародно-правовим нормам.
Після рішення Міжнародного суду влада Косово звернулася з відкритим листом до країн-членів ООН і великих міжнародних організацій з проханням визнати незалежність краю від Сербії.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас