Експерт: Податок на депозити призведе до відтоку вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Податок на депозити призведе до відтоку вкладів

Кредит&Депозит
1192
Відсутність гарантій стосовно збереження банківської таємниці після прийняття Податкового кодексу, що передбачає оподаткування відсотків по депозитах, може призвести до відтоку з національних банків коштів, зокрема, українського бізнесу або чиновників, вважає Всеукраїнського об'єднання підприємців "Нова формація", член Ради підприємців при Кабміні В'ячеслав Кредісов.
"Можемо спрогнозувати, що український бізнес або, я б навіть сказав, не стільки бізнес, скільки чиновництво перестане тримати гроші на депозитних рахунках, тому що це стає досить небезпечно", - сказав він на прес-конференції в понеділок.
За його словами, з введенням Податкового кодексу розкриватиметься банківська таємниця стосовно розміщених в банках депозитних вкладів.
"Ми декілька років прагнули повернути назад гроші з інших банків (розміщених в іноземних банках коштів в українську банківську систему), і вони повернулися, тому що у нас був закон про банківську таємницю. А сьогодні ми її розкрили", - відзначив Кредісов.
Він підкреслив, що введення податку на дохід від депозитів, незважаючи на те, що запропонована в проекті Податкового кодексу стака податку невисока, дозволяє контролюючому органу звертатися до будь-якої фінансової установи за будь-якою інформацією.
Як повідомлялося, уряд України до реєстрації проекту Податкового кодексу в парламенті озвучував ідею введення оподаткування доходів від кожного депозиту в розмірі понад 200 тис. грн., яку передбачалося внести до даного проекту документа.
В зареєстрованому в парламенті проекті Податкового кодексу передбачено оподаткування суми доходів від депозитів, що перевищує в 2 рази мінімальну заробітну плату, встановлену на 1 січня звітного року, на рівні 5%. За цією ж ставкою обкладається дохід від цінних паперів.
В той же час юристи відзначають, що проект Податкового кодексу не регулює питання розкриття банківської таємниці стосовно фізичних осіб, що також не передбачено в чинному законодавстві, яке регулює розкриття банківської таємниці контролюючим органам лише стосовно юридичних осіб.
Окрім того, юристи звертають увагу, що розподіл коштів на депозитах між родичами і різними банками дозволить ухилитися від сплати податку на депозит.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас