Валюти вже не вистачає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюти вже не вистачає

Валюта
5010
Нацбанк пояснює це сезонними чинниками. Результатом стало підвищення курсу долара протягом вересня на 0,5-0,6%. У вересні попит на валюту був вищий від пропозиції, хоча і не значно.
За словами казначея дочірнього банку Сбербанку Росії Дмитра Золотька, попит формується всіма категоріями покупців, які традиційно підсилюють ділову активність на початку осені. Директор департаменту казначейства і фінансових інститутів VAB Банку Лукас Турса вважає, що велику частину вересня попит на валюту створювали компанії-імпортери. "Можливості банків щодо купівлі іноземної валюти у власних інтересах досить обмежені", - відзначив банкір.
Директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв додав, що окрім валюти по раніше оформлених імпортних контрактах, частково попит створювали покупки нерезидентів, які після погашення раніше куплених ними цінних паперів конвертують гривню у валюту. "Ажіотажу немає, ринок просто перебуває в активній фазі, багато в чому за рахунок збільшення ділової активності по експортно-імпортних контрактах і напередодні осінньо-зимового сезону, у тому числі і по розрахунках за енергоносії", - вважає Козирєв.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що експортно-імпортні схеми використовуються для виведення грошей за кордон. Схема виглядає так: за кордон дешево продають готову продукцію, а купують сировину дорого. На думку експерта, зараз такі операції активізувалися у зв'язку з проблемами в українській економіці. "Сальдо зовнішньої торгівлі до вересня досягло "мінус" $1,18 млрд., і зростання триває", - вважає Охріменко. Ще одним чинником підвищення попиту на валюту є, на думку експерта, очікуване введення Податкового кодексу, у зв'язку з чим бізнес конвертує безготівкову гривню в готівкові долари. "З початку року юридичні і фізичні особи скупили $1,6 млрд. готівкою", - констатує експерт.
Як повідомляють в Нацбанку, дефіцит іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку нівелювався валютними інтервенціями. Експерти підтверджують, що НБУ продає валюту без обмежень по сумах або банках. За словами Козирєва, своїми інтервенціями за рахунок встановлення курсів купівлі і продажу валюти, двосторонніх котирувань, Нацбанк зараз фактично повністю управляє курсовим коридором. "В деяких випадках навіть лише за рахунок декларування параметрів інтервенцій НБУ згладжує коливання курсу", - вважає скарбник банку "Хрещатик".
Учасники ринку впевнені, що регулятор продовжить проводити інтервенції для згладжування курсу. "Поки ми спостерігатимемо коливання курсу протягом дня, Нацбанк буде присутній на ринку. Валютні резерви НБУ повністю дозволяють тримати ситуацію під контролем і управляти валютним ринком", - прогнозує Козирєв. Олександр Охріменко вважає, що золотовалютні резерви дозволять регулятору без проблем продавати валюту до кінця року. "30 листопада Україна повинна отримати черговий транш МВФ. Ці гроші теж можна використовувати на інтервенції. Що буде в 2011 р., ніхто передбачати не може", - говорить експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас