"Реальна економіка робиться на базарі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Реальна економіка робиться на базарі"

Казна та Політика
7427
"Зніміть урядову локшину!", - із такими закликами вчора під стінами Верховної Ради розпочали свою безстрокову акцію протесту представники малого та середнього бізнесу. Від парламентарів вони вимагають проголосувати проти проекту Податкового кодексу, а також відправити в відставку прем’єр-міністра України Миколу Азарова й голову Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайла Бродського.
Обурені підприємці принесли під стіни парламенту миски з відвареними макаронами. Мовляв, вони вже втомились від того, чим їх щодня "годує" влада, тож пропонують чиновникам самим скуштувати свого меню.
"Те, що Колесніков з екрана телевізора заявляє, що підприємці не платять ні податків, ні внесків до Пенсійного фонду - це неправда, - обурюється пані Людмила, приватний підприємець із Чернігова. - І чому, якщо люди, працюючи на підприємстві і отримуючи такий же дохід у тисячу гривень, платять 20 гривень до Пенсійного фонду, а ми зі своєї тисячі маємо віддавати 300-400? Ми й так ледь виживаємо: стоїмо і в мороз, і в спеку. Невже вони думають, що ми багаті люди? Це далеко не так: ми ледве виживаємо і ледве можемо прогодувати свою сім’ю. Якщо введуть цей Податковий кодекс, який збільшить тиск на нас, то ми просто загинемо".
Хоча, як переконує голова комітету захисту підприємництва при опозиційному уряді Оксана Продан, малий та середній бізнес все ж таки не зникне. Навіть якщо Податковий кодекс приймуть у нинішній редакції. Але бізнес піде в тінь. "Підприємці - це люди, які не підуть до центрів зайнятості. Їм треба годувати сім’ї. Тому вони працюватимуть, виживатимуть, ховаючись у тінь, даючи хабарі міліції та податківцям", - прогнозує Продан.
"Але чому ми повинні хабарі давати у чиюсь кишеню?", - тут же обурюється такою перспективою підприємець з Умані Володимир Кімановський. Чоловік займається підприємницькою діяльністю з 1996 року. "Намагаюсь працювати законно, я й стою тут, щоб не дати владі зробити з нами те, що вони зробили із селом", - аргументує свою позицію "Дню" пан Володимир.
Підприємці підрахували, що запропонована урядом податкова ініціатива забиратиме з кожної заробленої ними гривні 85 копійок. "Ми сплачуватимемо, але хочемо, щоб влада показала приклад. Ми хочемо, щоб за 20 років хтось відповів, чому нічого не будується, не розвивається. Чому приватний підприємець зумів побудувати той же самий магазин, зумів облагородити... А держава не зуміла підняти і розвити промисловість?" - аргументує позицію протестуючих голова Ліги підприємців міста Умань Лідія Кравчук.
Учора, обіцяють підприємці, було лише попередження. "Якщо депутати проголосують за урядовий проект Податкового кодексу, ми піднімемо всю Україну", - переконує голова миколаївської обласної профспілкової організації працівників малого та середнього бізнесу "Єднання" Олена Герасимчук. "Те, що вони там розповідають - це одне, а реальна економіка сьогодні в Україні робиться на базарі. Базар, малий та середній бізнес формує ціну", - додає підприємець Володимир із Умані.
Цікаво, що більше п’яти сотень підприємців із усіх куточків України з’їхались під стіни Верховної Ради за власний кошт. Вони втрачають свої робочі дні, але мають надію, що їх все ж таки почують народні депутати, яких, як підкреслюють учасники мітингу, вони годують, сплачуючи податки.
Та чи прислухаються до вимог протестуючих народні обранці? Нагадаємо, що в середу Верховна Рада України відмовилася запровадити податкові канікули для малого бізнесу.
За ухвалення відповідного законопроекту, внесеного народними депутатами від БЮТ Наталією Королевською та Євгеном Сусловим, проголосували лише 143 народних депутати із 400, зареєстрованих у сесійній залі.
Цим законопроектом передбачалося запровадження тимчасових податкових канікул для фізичних осіб-підприємців, які ведуть бізнес без залучення найманих працівників, до 31 грудня 2016 року.
Однак у неприйнятті законопроектів опозиційного авторства у владних коридорах знаходять конкретні аргументи... Так, зокрема фахівці Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва оприлюднили перші результати порівняльного аналізу двох проектів Податкового кодексу, зареєстрованих у Верховній Раді. Один проект поданий на розгляд парламенту народними депутатами України Миколою Катеринчуком та Сергієм Терьохіним. Другий - Кабінетом Міністрів.
Згідно з аналізом Держкомпідприємництва, проектом народних депутатів передбачається існування восьми місцевих податків і зборів, урядовим проектом - чотирьох. Якщо проект парламентаріїв передбачає зниження ставки податку на прибуток - до 20% до 1 січня 2014 року, то проект Кабінету Міністрів - до 16% з 1 січня 2016 року.
Та, мабуть, бачачи нерозуміння всіх аргументів на користь урядової податкової реформи, прем’єр-міністр України Микола Азаров у вівторок доручив членам уряду розпочати процес супроводження проекту Податкового кодексу у Верховній Раді. "Наша робота на передачі кодексу до Верховної Ради не закінчилася. Тому я ставлю завдання членам уряду - розпочати процес супроводження та роз’яснення проекту Податкового кодексу в парламенті", - наголосив Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів. Прем’єр-міністр зазначив, що необхідно провести відповідну роботу з комітетами, фракціями, народними депутатами та довести до їх відома переваги податкової реформи. "500 сторінок погоджених норм податкового законодавства замість чотирьох тисяч сторінок розрізнених та суперечливих нормативних актів", - охарактеризував він проект Податкового кодексу.
За словами Азарова, чинне податкове законодавство створювалося для перехідної економіки та має багато "лобістських лабіринтів" для уникнення оподаткування, заплутані норми, які давали простір для зловживань та корупційних дій як податковим органам, так і платникам податків, в результаті чого половина економіки перебуває в тіні.
"Ми розуміємо, що багато хто бажає, щоб саме за такими "правилами без правил" країна жила й далі, але очевидно, що це консервація відсталості і шлях до деградації держави. Натомість ми запропонували суспільству, економіці правила економічного життя для розвиненої країни", - підкреслив глава уряду та додав, що не слід розраховувати, що одразу після прийняття Податкового кодексу в країні розпочнеться процвітання, скоріше за все будуть тимчасові втрати бюджету, які перекриватимуться накопиченими ресурсами, буде й складна щоденна робота з відновлення економіки і формування абсолютно нової громадянської традиції.
Як переконує Азаров, розробивши Податковий кодекс, уряд зробив три величезні кроки назустріч вітчизняній економіці: лібералізація податкового законодавства; стимулювання інвестиційно-інноваційного розвитку; рівні умови для всіх учасників ринку і рівні умови для платників і держави.
Побоювання протестуючих підприємців спростовує й віце-прем’єр-міністр, голова партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко. Як зазначив він у середу під час парламентських слухань на тему "Економічні реформи: реальність і очікування українського бізнесу", переданий на розгляд парламенту доопрацьований проект Податкового кодексу передбачає істотне поліпшення підприємницького клімату в Україні. "Сьогодні ми повинні закласти ті основи модернізації країни, на які давно чекає бізнес, і про які ми раніше тільки говорили. Ми абсолютно відкриті для бізнесу, щоб приймати зауваження і чітко на них реагувати", - заявив Тігіпко.
Віце-прем’єр нагадав, що сьогодні за умовами для ведення підприємницької діяльності Україна перебуває на одному з останніх місць у світі. А новий кодекс покликаний принципово змінити цю ситуацію. Сергій Тігіпко ще раз назвав основні положення нового Кодексу, спрямовані на лібералізацію економіки: поступове зниження податку на прибуток з 19% до 16%, десятирічна нульова ставка для суднобудівних і авіабудівних підприємств, готельного бізнесу, приватних лікарень і шкіл, а також автоматичне відшкодування ПДВ на 23-й день з моменту подання декларації.
Крім того, Тігіпко заявив, що уряд розробив ряд законопроектів, які істотно звужують можливості чиновників тиснути на бізнес. "Буде заборонено вилучення документів в оригіналі поза рамками кримінального слідства, усунуто можливість зупинки фінансової діяльності підприємств, крім як за рішенням суду. Для податкових служб буде запроваджена заборона на безпідставну відмову у прийомі податкової декларації, а чиновники, які так учинили, притягатимуся до адміністративної відповідальності", - додав віце-прем’єр.
Утім, чому дані аргументи урядовців не переконують представників малого та середнього бізнесу, які оголосили протест під ВР? Проблема справді в кодексі, як то вважають підприємці, чи в недосконалій комунікації із суспільством і підбурюванням опозиції, як переконана влада?
Із проханням прокоментувати ситуацію "День" звернувся до прес-служб Кабінету Міністрів України та Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, відставки керівників яких вимагають підприємці. Однак на момент здачі матеріалу в друк, відповіді так і не надійшли.
Алла Дубровик, Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас