Півтора мільйона "спрощенців" виявляться поза законом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Півтора мільйона "спрощенців" виявляться поза законом

Казна та Політика
13264
Перш за все, уряд пропонує суттєво зменшити перелік суб'єктів господарської діяльності, які зможуть перейти на сплату єдиного податку. Якщо зараз це право мають як юридичні, так і фізичні особи, то після прийняття Податкового кодексу скористатися ним зможуть лише приватні підприємці. Крім того, значно зменшено і список видів діяльності, займаючись якими, можна буде працювати на "спрощенці"
Зокрема, перейти на загальну систему сплати податків доведеться ювелірам, ріелторам, "пепешникам", які займаються оптовою торгівлею або надають посередницькі торгові послуги, адвокатам, юристам та іншим фахівцям, що надають правові, консультаційні, бухгалтерські та рекрутингові послуги, а також фізособам, які спеціалізуються на рекламній діяльності, здійснюють роздрібну торгівлю через Інтернет та торгові автомати. Іншими словами, з переліку вилучено всі види діяльності, з яких найчастіше використовувалася спрощена система оподаткування.
А для значно зменшеної армії "спрощенців" уряд передбачив ще чимало неприємних сюрпризів. Як і зараз, перейти на єдиний податок можна буде лише в тому випадку, якщо річний обсяг виручки не перевищує 300 тис. грн. (Щорічно ця сума буде переглядатися із врахуванням індексу інфляції). Але якщо зараз "пепешнику" дозволено мати до десяти найманих працівників (включаючи членів їх сімей), то після прийняття Податкового кодексу їх може бути тільки двоє. Іншими словами, "спрощенці" просто не будуть офіційно працевлаштовувати свій персонал. Тим паче, що платити за нього податки доведеться по повній: єдиноподатники зобов'язані перераховувати до бюджету та Пенсійного фонду прибутковий податок і єдиний соцвнесок за всіх своїх працівників.
Прийдешнє збільшення фіскального тиску на "спрощенців" - окрема тема. Зараз ставка єдиного податку не може перевищувати 200 грн. на місяць. Що, як порахували в уряді, непристойно мало в порівнянні з рівнем фіскального навантаження на решту бізнесу. А тому вирішили відновити соціальну справедливість. Згідно з проектом Податкового кодексу, нинішній рівень ставок єдиного податку залишиться лише для "спрощенців", які проживають в крихітних селищах. Їхнім колегам, які ведуть бізнес в населених пунктах з чисельністю населення більше 150 тис. осіб, доведеться платити на місяць від 200 до 600 грн. (Залежно від того, який розмір буде встановлений місцевою радою).
Ще більше - тисячу гривень на місяць - доведеться віддавати тим, хто здійснює діяльність у сфері інформатизації. "Спрощенці", які ведуть господарську діяльність не за місцем державної реєстрації або бізнес яких поширюється на всю територію країни, повинні будуть щомісяця сплачувати 1,5 тис. грн. Особливо вдячні за цю новацію будуть численні спрощенці, які живуть, скажімо, в передмісті і працюють в самому місті. Втім, реальні виплати всіх платників єдиного податку будуть ще більшими.
Оскільки окремо їм доведеться розраховуватися ще і з соціальними фондами, причому на загальних підставах.
А головне, що ті, кого до цих пір не збентежили всі рогатки, передбачені для малого бізнесу турботливою владою, після набуття чинності Податкового кодексу можуть із подивом виявити, що кількість їх контрагентів значно зменшилась. По-перше, єдиноподатникам не залишили вибору, назавжди позбавивши їх права бути платниками ПДВ.
Це означає, що фірмам, котрі працюють на загальній системі оподаткування, буде невигідно користуватися послугами ПП, оскільки в цьому випадку вони втрачають право формувати податковий кредит за такими операціями. Але і це ще не все. Підприємствам заборонять відносити на валові витрати всі витрати на купівлю товарів і послуг у "спрощенця". При цьому самим "спрощенцям" доведеться викручуватися, щоб, навпаки, розширити коло своїх клієнтів. Оскільки єдиноподатник, який половину свого доходу за три, шість, дев'ять або дванадцять місяців отримав від одного контрагента, буде позбавлений права працювати на спрощеній системі оподаткування.
Прем'єр Микола Азаров стримав своє слово - він залишив спрощену систему оподаткування, створивши при цьому для малого бізнесу такі умови, в яких той сам буде змушений перейти на загальну схему сплати податків. Це, у свою чергу, не тільки збільшить фіскальний тиск, але і значно ускладнить податковий облік, що виявиться просто непосильною ношею для більшості нинішніх єдиноподатників, які вже в найближчому майбутньому можуть отримати інший статус - безробітних. Простіше кажучи, мало не половина тих дрібних підприємців, які працювали на єдиному податку, будуть шукати нові можливості для продовження своєї діяльності.
Олександр Сєров
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас