Аграрії України посіяли менше половини планованої озимини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії України посіяли менше половини планованої озимини

Аграрний ринок
310
Аграрії України посіяли менше половини планованої озимини. Про це на брифінгу під час засідання Ради підприємців повідомив голова Ради підприємців при Кабміні Леонід Козаченко.
"Ми не посіяли навіть половини озимини на сьогодні, хоча повинні були посіяти мінімум 70% ... Не сіють, тому що немає грошей. Ніхто не хоче продавати зерно в 2 рази дешевше", - сказав Л.Козаченко.
Він додав, що зернотрейдери відмовили держрезерву в постачаннях зерна за неринковими цінами. "Держрезерв практично просив продати зерно на 30% нижче за ринкові ціни", - сказав він.
Л.Козаченко також відзначив, що найближчим часом, на його думку, експорт "відпустять". "Я думаю, що найближчим часом всі зрозуміють, що не посіяти - це закласти собі атомну бомбу наступного року. Я думаю, що опустять експорт - ціни вирівняються", - сказав він. За словами Л.Козаченка, сьогодні ціна на тонну продуктової пшениці в Україні нижче за ціни у найближчих сусідів приблизно на 1 тис. грн. Він зазначає, що це пов'язано з перешкодами в експорті українського зерна.
Нагадаємо, 27 серпня голова Української зернової асоціації Володимир Клименко заявив, що в українських портах день стоїть близько 15 суден із зерном, які повинні йти на експорт. "Зараз в портах стоїть близько 15 судів", - сказав В.Клименко. На суднах зберігається приблизно 280-300 тис. т зерна. За його словами, основна причина затримки суден у портах - перевірки зернових митною службою.
"Немає жодного керівника, який би сказав: я дав команду митної служби загальмувати корабель", - заявив В.Клименко.
За його словами, експорт зерна в липні склав 600 тис. т. "За серпень якщо буде 600 тис. т - це буде вже добре", - сказав В.Клименко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас