Великобританія може ввести "правило Волкера" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великобританія може ввести "правило Волкера"

Казна та Політика
591
Уряд Великобританії може слідом за США ввести так зване "правило Волкера", яке розділяє одночасне ведення комерційної та інвестиційної діяльності фінансових організацій для запобігання пов'язаним з цим ризикам.
Це один з найбільш суперечливих і радикальних заходів, який може запропонувати для виконання найбільшим національним кредитним організаціям Незалежна банківська комісія (ICB), говориться в опублікованих сьогодні матеріалах організації.
Комісія, котра складається із п'яти членів і створена за розпорядженням британського уряду влітку 2010р., розробила кілька кроків для забезпечення стабільності і здорової конкуренції в банківському секторі країни. Окрім введення "правила Волкера", банки можуть зобов'язати розпродати частину активів, аби загострити конкуренцію.
Однак регуляторне виключає м'якшого вирішення проблем фінансового сектора. Так, в опублікованому документі наголошується, що сепарації комерційної і інвестиційної діяльності можна буде уникнути, якщо виключити ризики, пов'язані з торгівлею цінними паперами на власні кошти, для депозитних рахунків індивідуальних клієнтів. Цього можна добитися, обмеживши доступ кредитних інститутів, особливо тих, які одержують державну підтримку, до хеджевих фондів і приватного акціонерного капіталу.
Крім того, ICB може змусити кредитні організації надавати регуляторам так званий "заповіт про життя". У побутовому юридичному ужитку даний термін відноситься до документа, в якому вказується, яке медичне обслуговування хотів би отримати його укладач в разі серйозної хвороби. Стосовно банків він позначає детальний опис трансформацій в його активах і операціях, які може викликати криза на фінансовому ринку.
Комісія також передбачила варіанти вирішення будь-яких видів пов'язаних з цим проблем. Так, пропонується створити спеціальні схеми, коли контроль над операціями фінансового інституту в утруднених умовах переходить до держави. Крім того, на випадок краху банківського сектора передбачена ще одна опція - умовний капітал. На думку фахівців ICB, він може бути утворений конвертованими борговими зобов'язаннями. Таким чином, як тільки рівень "здоров'я" банку опускається до або нижче за заздалегідь встановлену критичну відмітку, дані зобов'язання повністю або частково конвертуються в звичайні або привілейовані цінні папери.
За словами самих експертів ICB, розроблені ними рішення багато в чому узгоджуються з тими, які були покладені в основу реформи американського фінансового сектора.
Нагадаємо, в липні 2010р. уряд США ухвалив закон про регулювання фінансового сектора. В рамках реалізації фінансової реформи, зокрема, вводиться так зване "правило Волкера" (Пол Волкер - колишній глава Федеральної резервної системи США і нинішній економічний радник президента країни Барака Обами), яке передбачає обмеження на банківську практику торгівлі цінними паперами на власні кошти (proprietary trading).
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас